Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
"Албена инвест холдинг" ще разпредели 825 хил. лв. за дивидент

"Албена инвест холдинг" ще разпредели 825 хил. лв. за дивидент


 

"Албена инвест холдинг" ще разредели 825 хил. лв. за дивидент, стана ясно от решенията на общото събрание на акционерите, публикувани до борсата. Това прави по 0.15 лв. на eдна акция. За миналата година дружеството има печалба от 1.772 млн. лв., като остатъкът от нея отива в резервите. Право на дивидент ще имат лицата, вписани в Централния депозитар към 17 юни тази година.

На събранието е било коментирано и предстоящото вливане на холдинга в "Албена", където той държи малко над 20%. Макар и да нямаше такава точка в дневния ред, след изчерпването му е имало време за въпроси. Акционерът Ивелин Иванов е поискал от ръководството повече разяснения и мотивите за сливането.

Председателят на УС на "Албена инвест холдинг" Еленка Атанасова е отговорила, че чрез преобразуването се цели елиминиране на дублиращи функции в двете дружества, опростяване на корпоративната структура и по-ефективно управление, оптимизиране на разходите и щата, паричните потоци и предлагане на по-конкурентен продукт. По отношение на акционерите Атанасова е заявила, че сливането ще позволи на притежателите на книжа на "Албена инвест" директно да получават дивидент от курортния комплекс и да участват пряко във взимането на важни решения. "Албена" е фокусирана върху развитието на едноименния курортен комплекс, "Албена инвест холдинг" стопанисва имотите в групата и притежава строителните компании, които извършват ремонтите и строителството.

През миналата седмица стана ясно, че ръководствата на двете компании са одобрили план за преобразуване. Той обаче трябва да мине през Комисията за финансов надзор и след това да се гласува от акционерите. Общата капитализация на двете дружества в момента е 250 млн. лв., което ще вкара новата структура в топ 5 на най-големите компании на борсата. "Албена инвест" има активи за малко над 100 млн. лв., докато при курорта те са за 550 млн. лв. Реално и двете компании се контролират от Красимир Станев, но имат и множество малки акционери.
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие