Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
"Албена инвест" продаде дела си в "Складова техника"

"Албена инвест" продаде дела си в "Складова техника"

Участието в капитала беше 31.88% и е изтъргувано в сделка за 1.37 млн. лв.

 

"Абена инвест холдинг" е продал дяловото си участие в "Складова техника", става ясно от бюлетина на Централния депозитар. Бившият приватизационен фонд се е разделил с 31.88% от капитала на дружеството за производство на оборудване и техника за складови бази. Купувач на дела е лизинговата компания "Аутобохемия", която се контролира от друг бивш приватизационен фонд, а сега холдинг - "Фаворит холд". Именно той държи и в момента основния пакет в "Складова техника", с което получава почти пълен контрол над дружеството.

Цената на сделката

Цената на сделката не е обявена, а в отчета на "Албена инвест" дяловото участие от 31.88% в "Складова техника" е оценено на 91 хил. лв. Справка в сделките на БФБ - София, обаче показва доста по-висока стойност на пакета - на 27 май са минали 89.9 хил. акции (точно 31.88%) в един пакет, като за него са платени 1.37 млн. лв. "Складова техника" се търгува на борсата и е специализирана в проектиране, производство, търговия, монтаж и сервиз на складово оборудване, подемно-транспортна техника и уреди за бита - основно камини.

За миналата година дружеството отчита сериозен спад на общите приходи - с 35% до 13.2 млн. лв. Все пак то успява да се задържи на печалба от 184 хил. лв. при 233 хил. лв. година по-рано. Акциите му са слабо търгувани на борсата - сделки с тях се случват много рядко, като цената на една ценна книга при последната сделка е била 15.239 лв. Дружеството разпределяше често дивидент през годините, като последният беше за 2012 г. - по 55 стотинки на акция.

Продавачът

Продавачът "Албена инвест холдинг", както личи и от името му, е свързан с едноименния курорт на Северното Черноморие. И двете компании се контролират пряко и чрез свързани с Красимир Станев фирми, който е и в ръководствата на двете дружества, управляващи някои от най-големите активи в българския туризъм.

През миналата година "Албена инвест" обяви за продажба и два свои хотела в "Боровец" - "Бор" и "Еделвайс", които се стопанисват от дъщерното й дружество "Соколец Боровец". Цената беше 2 млн. евро, но за тях така и не се намери инвеститор. Самата "Албена" от години търси купувач и на комплекса си "Бялата лагуна", но заради кризата до сделка не се стигна. Дружеството е собственик и на "ММЦ Приморско", както и на две малки летища - край едноименния южен морски курорт и в Лесново до Елин Пелин.

http://www.capital.bg/biznes/2015/06/01/2545112_albena_invest_prodade_dela_si_v_skladova_tehnika/
Снимка: corporate.albena.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие