Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
"Албена" увеличава печалбата въпреки спада на туристите

"Албена" увеличава печалбата въпреки спада на туристите

Приходите и нощувките на дружеството спадат, но финансовият резултат расте с 4% към третото тримесечие

 

"Албена" АД отчита ръст на печалбата към края на третото тримесечие въпреки по-малкия брой нощувки и по-ниските приходи. Това показва финансовият отчет на най-голямата хотелиерска компания в България, публикуван чрез БФБ - София. Според документа печалбата на дружеството към края на септември 2015 г. скача с 4% до 15.9 млн. лв. Ръстът идва въпреки по-малкото реализирани нощувки за периода. Те спадат с 5% до 62 хил. Приходите на "Албена" също са надолу на годишна база, като отстъпват с 3% до 69.4 млн. лв. Oбщите разходи на компанията намаляват с 5.9% на годишна база до 53.9 млн. лв. Освен това финансовите приходи на "Албена" са със 77 хил. лв. по-малко спрямо деветмесечието на 2014 г. Към края на септември 2015 г. те възлизат на 436 хил. лв. Финансовите разходи на "Албена" обаче растат с 291 хил. лв., или със 17.2% на годишна база, до 2 млн. лв."Албена" е придобила 100% от капитала на туроператора "Фламинго турс"

Успех напук

Най-голямата хотелиерска компания в страната постигна по-висока печалба, въпреки че лято 2015 г. беше най-слабото за туристическия бранш от 2007 г. насам. Данни на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА) показват, че туристите са намалели с 8% спрямо предишната година. Въпреки че хотелиерите свалиха цените заради очаквания отлив, предварителните прогнози сочеха към по-големи загуби. Според браншовата организация условията за развиване на туризъм в страната са неблагоприятни, тъй като сивият сектор достига 50%. Друг проблем е по-малкият брой руски туристи, който обаче до голяма степен успява да бъде компенсиран от ръста на германците.

В началото на сезона през юни изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев съобщи, че компанията ще инвестира 130 млн. лв. в развитието на едноименния курорт на Северното Черноморие. Планът на дружеството е за реконструкция и обновление на хотелите "Добруджа", "Кардам", "Доростор", "Камелия" и "Арабела бийч", които ще бъдат ребрандирани и вероятно ще имат нови имена. Успоредно с това се планира и изграждането на нов тенис център, както и построяването на топла връзка между хотелите "Фламинго" и "Добруджа". "Капитал Daily" не успя да се свърже с Красимир Станев и търговския директор на курорта Маргита Тодорова, за да разбере на какъв етап е развитието на плана за обновление на "Албена" и каква е оценката на компанията за резултатите през изминалия летен туристически сезон.

Песимистичните прогнози

Миналата година е една от най-лошите от финансова гледна точка в цялата 45-годишна история на курорта, посочи по-рано Красимир Станев, като причината бяха наводненията, спад от Русия и по-хладното лято. Прогнозата на изпълнителния директор беше, че 2015 г. ще е още по-тежка, като очакванията бяха за печалба от 6-7 млн. лв. Слабите резултати през 2014 г. принудиха акционерите на "Албена" да решат да не се изплащат дивиденти за нея, както и допълнително възнаграждение на членовете на съвета на директорите. Причината беше, че печалбата от малко над 8.4 млн. лв. беше доста под планираната. Мажоритарен акционер в компанията е "Албена холдинг" с 54.05% от капитала. Вторият най-голям дял в дружеството държи "Албена инвест холдинг" - 20.57. Останалите малко над 25% са разпределени между пенсионните фондове "Доверие" и "Алианц България", физически и юридически лица. През миналата година община Балчик продаде дела си от 7.16% в курорта за почти 16 млн. лв. през борсата.

Според междинния доклад за дейността на дружеството през третото тримесечие "Албена" е придобила 100% от капитала на "Фламинготурс" ЕООД и е отпуснала безлихвен паричен заем на компанията настойност 100 хил. евро за срок до края на септември 2016 г. Oт началото на годината търгуваните на БФБ акции на "Албена" поевтиняват с над 17% до 47.5 лв. за брой. Статистиката показва, че спрямо същия период на 2014 г. пазарната капитализация на дружеството е спаднала с 9.5% до почти 203 млн. лв.

http://www.capital.bg/vestnikut/daily/kompanii/2015/10/26/2636907_albena_uvelichava_pechalbata_vupreki_spada_na_turistite/
Снимка: www.aih.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие