Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
"Т-Маркет" иска да купи 12 магазина на Penny

"Т-Маркет" иска да купи 12 магазина на Penny


 

Компанията собственик на веригата хипермаркети "Т-Маркет" - "Максима България", иска да придобие още 12 магазина в страната, с което се очаква да порасне до над 60 обекта. Разрастването трябва да стане с придобиването на част от досегашните обекти на германската верига Penny и нейното имотно дружество "Рила проект". Компанията е подала искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и се очаква до седмица регулаторът да се произнесе по сделката. Засега и от двете компании отказаха коментар. Вероятно обектите ще бъдат продадени като част от голямата вълна имотни сделки на "Рила проект". Ако сделката стане, по брой магазини "Т-Маркет" ще състезава за третото място с "Кауфланд", която в момента имат 55 обекта, но пък е лидер по оборот. На първо и второ място са съответно "Билла България" със 102 магазина и "Лидл" със 79. С решението си от есента да се изтегли от България Penny предложи на пазара 49 магазина, като 9 купи "Билла", която е част от същата група - REWE. Цена на сделката все още е рано да се коментира, но 9-те магазина, поети от "Билла", бяха с оценка 32 млн. лв.

Разширение на изток

С придобиването на бившите магазини на Penny "Т-Маркет" ще увеличи броя на обектите си до 62. Към настоящия момент веригата оперира 48 магазина в страната, като основната част от тях са в Северозападна България и в София. Изключение от правилото правят пет обекта във и край Пловдив и един магазин в Разград. В края на миналата година "Максима България" получи разрешение от КЗК да придобие контрол и върху още два обекта на веригата "Европа" на Христо Ковачки. Плановете бяха магазините да бъдат наети. В съобщение на компанията майка Maxima Grupe от началото на месеца се казва, че в страната са инвестирани 2.3 млн. евро в четири нови магазина и в основен ремонт на съществуващ обект.

По всичко личи, че с тази стъпка "Т-Маркет" ще започне експанзията си към средните и източните части на България, където все още няма осезаемо присъствие. Въпреки че и двете страни по сделката не коментираха локацията на обектите, предлаганото на пазара от "Рила проект" към началото на този месец е следното: в София се продават парцел на бул. "Владимир Вазов" и магазин в район "Красна поляна". Във Варна се предлагат два парцела, като оферта за земя има и за Самоков, Каварна, Своге, Бургас, Велики Преслав, Силистра, Червен бряг, Карнобат, Сливен. Бивши магазини Penny се продават в Несебър, Балчик, Сандански, два в Русе, Ямбол. В някои градове се предлагат и магазин, и парцел - във Враца, Чирпан, Казанлък, Гоце Делчев, Плевен, Свищов, Добрич, Шумен. В Шумен се търси купувач и на три терена за логистичен център.

Плавно нагоре

Освен географско разширение "Т-Маркет" има и подобрение на финансовите резултати. В сравнение с предходната година продажбите на "Максима България", която управлява търговската верига, са нараснали с 10.4% до 72.4 млн. евро без ДДС, съобщиха през февруари от Maxima Grupe. "Нарастващият оборот на компанията показва, че клиентите оценяват формата на магазините "Т-Маркет", цените, качеството и асортимента им", посочиха тогава от международната група.
Положителен резултат за изминалата година отчита и майката Maxima Grupе, която включва компании, опериращи в пет страни - България, Литва, Латвия, Естония и Полша. През 2015 г. консолидираният оборот на групата достига 2.7 млрд. евро, което е ръст с 3.6% спрямо 2014 г. Всички компании в групата са отчели ръст в оборотите си.

Дружествата и в петте държави са разширили мрежата си от магазини. През 2015 г. са отворени общо 25 нови магазина, а 16 други са обновени. Към края на годината групата притежава общо 535 магазина от веригите Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, Aldik и "Т-Маркет". Общите годишни инвестиции за развитие и подкрепа на бизнеса са в размер на 75.2 млн. евро. В края на годината в компаниите работят над 31 хил. служители. От тях в България са заети малко над 1000 души.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/04/27/2750934_t-market_iska_da_kupi_12_magazina_na_penny/
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие