Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
"Техно Фарм" предлага сателитни изображения на земеделските посеви

"Техно Фарм" предлага сателитни изображения на земеделските посеви


 

Рентгенова снимка на посевите. Това е най-популярното обяснение за платформата GeoSCAN на фирма "Техно Фарм" - София. Програмата e първата в Източна Европа, която предлага ежемесечни сателитни изображения на земеделските посеви.

Снимките дават възможност на фермера да следи състоянието на растенията и площите почти в реално време и да установи дали има пропуски или прекомерно торене например, некачествено обработена земя, наличие на плевели, болести или нападения от вредители, липса на вода или излишно напояване, набези от дивеч. С други думи - да е наясно дали и какви мерки трябва да предприеме, за да осигури нормални добиви.

"На практика всеки потребител може да види вегетативния индекс на посевите. Това е математическа функция на стойността на отразената светлина във видимия и невидимия спектър. С него се вижда повече, отколкото с "просто око", точно заради използването на "невидимия" спектър", обясни Калоян Куманов, съдружник в "Техно Фарм".

По думите му технологията не е уникална, тя се използва по един или друг начин от 70-те години на миналия век. Във Франция и САЩ например подобни програми заснемат ежемесечно огромни площи. "Новост е, че в последните 5-6 години тази технология се използва от частни компании, а "Техно Фарм" е първата в Източна Европа, която я предлага. Цената е под един лев на декар и се плаща еднократно за годината", уточни Куманов.

За кого е полезно

Потребители на услугата са фермери, агрономи, консултанти, както и застрахователни дружества, на които платформата помага да измерят по-точно размера на евентуални щети. Достъпът до програмата е чрез уеб портала http://www.technofarm.bg/geoscan.html и мобилни приложения за Android и iOS.

Разработването на GeoSCAN започва през 2013 г., когато е основана и компанията "Техно Фарм". Съдружници са Петър Ненов, Райна Григорова, Иво Куманов и Калоян Куманов. Партньор на фирмата по време на разработването на продукта е Центърът за иновативно земеделие.

През първата година се провеждаха главно полеви тестове и се анализираха резултатите, уточни Калоян Куманов. По думите му за няколкото месеца през 2014 г., когато официално стартира предлагането на услугата, компанията има оборот от 360 хил. лева.

От средата на март

Първите снимки чрез GeoSCAN ще са налични в средата на март (когато стартира сезонът), но вече има малко над 600 хил. декара, предварително поръчани от фермери. Всеки клиент ще получи най-малко пет актуални карти на земеделските си полета по време на целия вегетационен период (от март до август). Предстои приключване на договор с голям застраховател, който желае да оценява щетите си точно и навреме на база на снимките ни, посочва Куманов.

В "Техно Фарм" работя 15 специалисти в областта на софтуерните технологии и селското стопанство, чиято средна възраст е 27 години. Всички те са обединени от идеята, че фермерите трябва да имат информация и възможност да се възползват от предимствата на информационните системи и електронните услуги, за да развиват прецизно земеделие, обобщи Калоян Куманов.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/02/24/2479331_tehno_farm_predlaga_satelitni_izobrajeniia_na/

Видео:Снимка: www.technofarm.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие