Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
27 000 зрители ще преброи театърът в Добрич на 85-та си годишнина

27 000 зрители ще преброи театърът в Добрич на 85-та си годишнина

Добричлии ходят по-често на театър, отколкото на кино

 

В края на тази година театърът в Добрич ще преброи 27 000 зрители. През 2014 г. културният храм, придобил статут на Държавен репертоарен театър чества 85-та си годишнина. Задачите, които си е поставил за реализиране директорът Иван Мандев са организиране на Албениада и ремонт на голямата зала, за който е изчислено, че са необходими 3 200 000 лева, разкрива самият той в ефира на радио „Добруджа”. По думите му става ясно, че парите за обновяването могат да дойдат само от европейски инвестиции, но ако това се случи „Йордан Йовков” ще се превърне в един от най-красивите театри в национален мащаб.

Ръководителят на храма на Мелпомена има идея спектакълът „Албена” по едноименния разказ на певецът на Добруджа Йордан Йовков да се разиграе от 3 трупи, за да могат ценителите на изкуството да направят сравнение. За целта постановката ще се представи от актьорите на Стара Загора, на Габрово и, разбира се тези от Добрич. Именно това ще представлява Албениадата. Директорът споделя, че театърът не е пътуващ, но въпреки това се радва на голям интерес и стабилно положение. Той разкрива, че всяка постановка се играе на добричка сцена между 20 и 30 пъти, но специално за „Албена” казва, че ще пребъде в годините напред дори да се сменят членовете на екипа.
Очаква се през септември съставът на театъра да е обогатен с 3 нови актриси. Планирано е до края на 2014 г. да се работи предимно върху произведения на български автори. За развитието си, театърът е инвестирал 800 000 лева от собствените си средства.
 
Установено е, че добричлии предпочитат повече театъра пред посещенията в кино салоните. През 2013 г. в действащите 2 театъра в област Добрич са били изиграни 409 представления. Гледали са ги 45 000 зрители. Само за сравнение година по-рано представленията са били с с 24.3% по-малко, а посещенията с -18.4%.
Статистическите изследвания на НСИ в областта на културата, представени от Териториалното статистическо бюро сочат, че паричните постъпления в театрите през 2013 г. са 828 хил. лева. 175 000 от тях са печалби от продажбата на билети и от участия в турнета в страната и чужбина.
В същото време прожекциите на филми в областта са 609 и са посетени от 5 258 зрители. От продажбата на билети за областта през 2013 г. са се натрупали 24.0 хил. лв. в полза на осмото изкуство и се увеличават в сравнение с предходната година с 4.3%.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие