Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
27-годишен добричлия изрисува цял свят с два цвята от високия хотел в Дубай

27-годишен добричлия изрисува цял свят с два цвята от високия хотел в Дубай


 

Едва ли някой би помислил, че 27-годишен младеж може да има зад гърба си неговите успехи и креативен ум. Той обаче притежава интелекта на творец в различни сфери на изкуството и едновременно с това стои зад създаването на най- големия онлайн речник в България - kakvo.org и най- големия сайт за безплатни реферати - referati.org. Представяме ви Георги Кателиев от Добрич. Преди около месец най-популярната софийска галерия за съвременно абстрактно изкуство “SOHO” изложи негови картини. В петък е закриването на експозицията на добричлията, но тя вече е пожънала огромен успех и е намерила клиентите си. Защото обрисува с „Два цвята за един свят”.
За да създаде майсторските си шедьоври, които търсят връзката между човека, природата и машината му отнело само около една година време. В нещата му прозират много ирония и добре развито чувство за хумор.
 
От години Георги живее и работи в столицата. Първоначално там го отвело желанието му да развива потенциала си и да се образова. После установил, че софийската земя е идеална почва да израсне в кариерата си и като повечето млади българи предпочел да пусне корени именно в нея. Като повечето свръхамбициозни и умни хора е скромен. За картините си от изложбата казва само, че са чернобели и „оттам света, който изграждат”. Говори завоалирано и с метафори, типично като големите творци през различните епохи на изкуството.

Сигурно няма да се учудите, ако ви кажем, че той е един от съавторите на дизайна на сайта, в който в момента четете за интересната му персона. Освен с дизайн се занимава с музика и видео. Геша, както му викат някои от приятелите му е визуален гангстер, израснал в ромските гета на Добрич. Когато е само на 6 години попада на стар Правец и след като намира контакт за ток, започва да се самообучава като рисува картини основно и само в два цвята - светлозелено и тъмнозелено.

Днес прекарва повечето си време във високия хотел в Дубай, откъдето търгува с изкуство, дизайн и алуминиева дограма и от време на време пуска по някоя бомба в българския интернет. Без нито една награда в сферата на изкуството, освен негова публикувана рисунка във вестник "Добруджанска трибуна" през 1996-та, той очаква вашата в лицето на потенциален купувач на някоя от картините му.
„Потиска ли цивилизацията хората, защитавайки ги от собствените им инстинкти?”, пита талантливият художник онези, които винаги търсят свободата и се опитват да живеят над привидното и повърхностното.

В изложбата на Георги Кателиев хора и предмети търсят отговор какво е свободата чрез  графични метафори вплетени в гротеска и романтизъм, символизъм и еклектичност в естетическия дух на 18ти век. Посланията на творбите са директни, черно-бели, сюреалистични, в духа на строгият 18ти век с днешен, модерен привкус. Картина и текст са обединени, за да пресъздадат визията на автора по конкретен и непосредствен начин.

Мрачното чувство за хумор на автора личи в произведенията, които функционират като визуални игри на думи. Всеки от колажите играе ролята на шега, която изследва връзката между природата и машината. Настоящият проект е заченат, докато авторът търси подходящ дизайн за татуировка. Постепенно идеята се разраства и променя, за да достигне крайната си точка в серия от творби с общ корен.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие