Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
70 дървета са номинирани в „ДЪРВО С КОРЕН 2015"

70 дървета са номинирани в „ДЪРВО С КОРЕН 2015"

Най-много предложения са дошли от областите Силистра, Варна, Хасково и Добрич. Всички номинации могат да бъдат видени на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен".

 

70 истории за любими и забележителни дървета от цялата страна ще се включат в конкурса „Дърво с корен 2015", организиран от Фондация „ЕкоОбщност". От номинираните дървета 39 са вековни, 30 са предложени от деца и младежи, разказани са историите на 20 дъба, 6 черници и 6 чинара. Най-много предложения са дошли от областите Силистра, Варна, Хасково и Добрич. Всички номинации могат да бъдат видени на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен".

От тях, в началото на ноември, журито на конкурса ще избере 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015" и 3 финалиста, претенденти за отличието в допълнителната категория „Вековните дървета говорят".Победителите ще бъдат определени измежду финалистите чрез общодостъпно онлайн гласуване на сайта на Фондация „ЕкоОбщност". Победителите в другите две допълнителни категории в конкурса - „Млад природолюбител" и специалната категория за доброволци-залесители ще бъдат излъчени от журито на „Дърво с корен 2015".

Тази година журито на конкурса е в състав: доц. д-р Веселка Тончева (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН), Евгени Цавков (гл.ас. в ЛТУ, Факултет по горско стопанство, катедра "Дендрология"), Майя Апостолова (Туристически информационен център, гр. Хисаря), Радослав Цонов (Директор „Операции" в Yatoto),инж. Тома Белев (Председател на Управителния съвет на СНЦ „Зелени Балкани", Сдружение „Асоциация на парковете в България"), доц. д-р Александър Делков (Институт по гората, БАН).


http://www.nationalgeographic.bg/?cid=4&NewsId=2815
Победителите в конкурса и допълнителните категории ще бъдат обявени след приключване на онлайн гласуването през декември, на специална церемония, по време на която ще бъдат връчени и наградите на отличените участници. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015" ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016" (www.treeoftheyear.org), който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.
Снимка: static.bnr.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие