Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
АБТТА - няма никаква информация за туризма в Добрич и Видин на сайта  bulgariatravel.org

АБТТА - няма никаква информация за туризма в Добрич и Видин на сайта bulgariatravel.org


 

Да се направи нов функционален туристически портал на България и да се инвестира целево в електронен маркетинг. Такова предложение ще отправи към министерството на туризма Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според организацията настоящият сайт bulgariatravel.org е нефункционален, а отделените през последните години над 6 млн. лв. за създаването, поддръжката и популяризирането му са ползвани "не по предназначение" и "с ясна корупционна цел".

Грешка до грешка

По време на кръгла маса за електронния маркетинг от организацията разкритикуваха официалния туристически портал на България www.bulgariatravel.org, който бе изработен и надграден в предходния мандат на ГЕРБ с финансиране от програма "Регионално развитие". За целта бяха похарчени 1.4 млн. лв., а впоследствие бяха отделени 2.7 млн. лв. за популяризирането му в интернет. Последваха още обществени поръчки за поддръжка и допълване, като общата сума вече надхвърля 6 млн. лв. 
 

Според туроператорите обаче сайтът е нефункционален, а предоставената информация за туристите - непълна. Така например по време на дискусията беше показано, че няма никаква информация за туризма в Добрич и Видин, а публикуваният в сайта календар със събития не се поддържа. 
 

Националният туристически портал няма мобилна версия, има само 1 уебкамера от България, която не работи, а в потребителския панел са публикувани скромните 1 видео, 4 аудиофайла, 4 ревюта и 4 страници с по 20 снимки, обясни по време на дискусията Николай Кръстев от организацията. Според сдружението сайтът не се популяризира през търсачки и социални медии и други популярни канали. Доказателство е, че за 10 месеца клиповете от портала имат до 200 гледания в социалната мрежа Youtube.

През последните години към портала е имало и редица други критики като това, че има превод на японски, но не и на румънски, гръцки или турски, макар че най-логично е туристи от съседните страни да пътуват индивидуално и да търсят информация.

Нов сайт

Туроператорите съобщиха, че ще предложат на министерството на туризма да бъде създаден нов сайт. По изчисления на председателя на АБТТА Байко Байков при реалистична пазарна цена от около 20 - 25 хил. евро може да се създаде "изключително функционален сайт", в който да се ползват снимки и информация и от сегашния. През тази година има заделен рекламен бюджет от 610 хил. лв. за развитие на портала и електронния маркетинг. "Въпросът със сайта не е свързан с финансиране, а с изразходването на средствата по предназначение", коментира Байков. По време на кръглата маса той каза още, че според организацията през последните години инвестираните в портала средства са ползвани с "ясна корупционна цел".

http://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2015/02/12/2471313_turoperatori_poiskaha_nov_turisticheski_portal_na/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие