Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
АДФИ даде инсталации на "ЕВН Каварна" и още пет ВЕИ фирми на прокуратурата

АДФИ даде инсталации на "ЕВН Каварна" и още пет ВЕИ фирми на прокуратурата


 

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е готова с проверките на ВЕИ централите, която бе започната през миналото лято. Проверени са общо 44 фирми, като АДФИ е изпратила на прокуратурата шест доклада за ВЕИ фирми, при които са били открити несъответствия. Става въпрос за зелени централи на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "ЕВН Електроснабдяване" и "Енерго -Про", както и за инсталации на "Уинд Форс БГ", "Солар Рейнбол" и "ЕВН Каварна", потвърдиха от финансовата инспекция пред в. "Сега".

Проверките на АДФИ започнаха през 2015 г. след серия от изявления, включително и на премиера Бойко Борисов, който заговори за нередности при част от централите. Тогава той обяви, че в КЕВР са били изпратени над 330 доклада за централи, създадени с пари от Програмата за развитие на селските райони.

АДФИ обаче не проверява всички производители на зелен ток, а само част от тях. Самите проверки трябва да покажат какво е финансовото състояние на централите и как са се движили приходите и разходите им. Експертите са проверявали и за колко са продавали произведения ток, както и каква цена им е била определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Докладите са изпратени в енергийното министерство и в КЕВР, но от тях едва ли ще има някакъв по-съществен резултат. От АДФИ са изпълнили задължението си, а контрольорът - КЕВР - към момента няма да предприема нищо. "Ще изчакаме да приключат проверките на прокуратурата", заявиха за в. "Сега" от регулатора. Преди няколко месеца обаче шефът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че комисията вече работи по получени пет доклада на финансовата инспекция, в които са били засечени надписвания на инвестициите, като най-вероятно ще се стигне до коригиране на тарифите им.

Това е поредната проверка на ВЕИ фирмите. Преди около две години самият енергиен регулатор се зае със задачата и установи серия от сериозни нарушения - хаос с документите и присъединяването на централите. Част от тях дори са били включвани още преди да получат разрешително за работа. Въпреки че междинните резултати от проверките бяха обявени публично, последващи мерки и наказани нямаше.

http://www.segabg.com/article.php?id=793325
Снимка: images.webcafe.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие