Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
„Атака” иска да се разкрият истинските причини за бедствието в Добрич

„Атака” иска да се разкрият истинските причини за бедствието в Добрич

Националистите отнемат правото на кмета да сключва сделки за отпадъците

 

На заседание на Общинския съвет на гр. Добрич е поставен въпросът за причините, довели до бедствието в района през последните дни. В началото на заседанието кметът Детелина Николова запозна общинските съветници с актуалната обстановка в града. Тя коментира и помощите, които общината отпуска еднократно на пострадалите семейства в размер на 300 лв. „Хората не могат да се успокоят, да се ориентират правилно и да вземат правилните решения.“
 
Общинските съветници от Политическа партия „Атака” Атанас Атанасов и Десислава Димитрова предложиха да се обсъдят причините, предизвикали обявяването на бедствено положение в гр. Добрич на 20 юни и последвалите събития. Предложението предизвика смут в залата, а кметът Детелина Николова коментира инициативата : „Не мисля, че днес трябва да се занимаваме с такъв анализ.“. На това Атанас Атанасов отговори: „ Точно сега е моментът, г-жо Николова. Това са въпроси, които интересуват не само всички нас, но и всички граждани. Имаше ли изпускане на язовир "Николаевка" и язовир "Крумово", кой ще поеме отговорността за непочистеното корито на река Добричка, правен ли е периодичен контрол и мониторинг на коритото на реката, след като всяка година се разходват стотици хиляди за целта? Искаме да се поеме отговорност, от 2010г. са пръснати повече от 2 млн. лева“.
 
Градоначалникът обаче побърза да прехвърли отговорността на държавата и съседните общини и области. Относно „дезориентацията“ на добричлии за помощта от 300 лв. Атанасов коментира: „Не съм съгласен с вас, г-жо Николова. Хората не са умопомрачени. За да вземат правилните решения, те трябва да разполагат с нормални парични средства.“ Общинският съветник повдигна и въпроса за наводнените коли на жителите на кварталите Дунав и Югоизток, но кметицата прехвърли отговорността на застрахователните фирми. Малко по-късно тя помоли да бъде освободена, а председателят на Общинския съвет - Ангел Табаков се ангажира лично, на въпросите на Атанасов да бъде отговорено на следващото заседание в подробен доклад.
 
При представянето на докладната записка относно приемането на Общински план за развитие на Община град Добрич за 2014–2020 г., общинските съветници на „Атака” Атанасов и Димитрова отново взеха отношение. Атанасов поиска да разбере какви източници е използвала софийската фирма, която е спечелила поръчката за изготвяне на плана, след презентирането на грешни данни. Общинските съветници от групата на БСП също направиха остри критики към Плана за развитие. От въпрос на атакистката Десислава Димитрова колко пари е взела фирмата за направата на плана, стана ясно, че Община Добрич е дала близо 50 000 лева. Димитрова взе и дейно участие при представянето на докладната записка за приемане на Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община град Добрич. Тя предложи редакционна промяна в чл.5 на глава Втора в наредбата, с която да отпадне правото на Кмета да сключва договори и възлага извършването на дейностите по управление на битовите отпадъци самосиндикално и без санкция на Общинския съвет. Предложението бе прието, като се гласува единодушно от общинските съветници, но в отсъствието на кмета.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие