Петък, 10- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Автомонтьор изобрети уред за по-лесно раждане

Автомонтьор изобрети уред за по-лесно раждане


 

Световната здравна каса е силно впечатлена от изобретението на един обикновен автомонтьор от Аржентина. През 2008 г. механик е направил уред за изваждане на бебето от утробата на майка му без това да представлява стрес нито за плода, нито за жената. Вече са направени първите експериментални „раждания“ на изкуствени манекени и предстои инструментът да бъде тестван върху родилки.

В случай, че бъде признат за годен за употреба инструментът ще е първото нововъведение в гинекологията от 19-ти век. Автор на уреда е аржентинеца Хорхе Одон. Той почерпал идеята от клипче в youtube. Негови колеги в сервиза му пуснали видео за най-лесното и безаварийно изваждане на коркова тапа от винена бутилка. Хрумнало му, че бебетата също могат да бъдат вадени така, че най-съкровеният момент в живота на една жена да не е толкова болезнен и тя да може да му се наслади пълноценно. Направил приспособлението и го нарекъл на себе си – Одон.

Хорхе успял да склони и един лекар в Аржентина да бъде изпробван уредът в екстремна ситуация по време на раждане. Оказало се, че неговият инструмент може да спаси дори човешки живот и намалява с 50% рисковете за оцеляването на майката и бебето, когато на операционната маса възникне сериозен проблем.

Медик от Центъра за медицинско образование и клинични проучвания в Буенос Айрес първо пожелал да види клипчето с корковата тапа, за да разбере механизма, по който се случва всичко. Одон-ът захваща главата на бебето без да се докосва до стените на матката и да ги наранява. Предимството на Одон-а е, че завършва с гумен накрайник, който се поставя в родовия канал и се напомпва малко въздух, за да се получи вакуум. Напомпването надува камера и успява без проблем да захване главата на бебето до брадата и да издърпа цялото му тяло извън това на майка му. Това не пречи на дишането на бебето.

Здравните експерти смятат, че този уред може да направи цезаровото сечение напълно излишна процедура и да намали смъртните случаи при раждания в слабо развитите страни.
Снимка: news.bbcimg.co.ukВземи линк:

Коментирайте и Вие