Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Балчик дава сцена за IV-ия Международен фест „Черноморски звуци”

Балчик дава сцена за IV-ия Международен фест „Черноморски звуци”


 

19 хора от 8 държави си дават среща в Балчик за четвъртото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”, чиито концерти са напълно безплатни за жителите и гостите на града. Той се организира от сдружение „Музикален свят-Балчик”, кметството в града и читалище "Паисий Хилендарски-1870". Ще се проведе в дните от 4 до 8 юни и в него ще вземат участие не само академични, но и народни състави без значение от категорията или жанровете музика, които изпълняват. Специално за магичната атмосфера в Белия град пристигат гости от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания.

Докато фестът трае ще се организират различни хорови работилници. В тях съставите се обединяват и пеят съвременни произведения, докато композиторът кара гласовете им да звучат в хармонично цяло.
Събитието ще бъде открито на 4 юни от 20:30 часа в „Двореца”. Очаква се в Балчик да пристигнат стотици сладкопойни гласове, които да озвучат с красота лятото в морския град. Те ще се изправят пред предизвикателството да работят заедно с представители от различни и непознати култури така, че да успеят да сътворят продукт, за който сякаш са се подготвяли от години. Една от най-големите атракции ще е изпяването на „Химн на град Балчик” от близо 500 певци. Мисията на форума е да построи мисловен мост между европейските нации. В първите три издания са участвали над 2000 певци от страните България, Финландия, Литва, Сърбия, Украйна, Чехия, Македония, Румъния, Турция и Гърция.

Амброш Чопи, който е eдин от най-известните в световен мащаб словенски композитори ще поеме под ръководството си ателиетата за „Съвременна словенска музика”. Официални партньори на проекта са партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци, фондация „Иван Спасов“.
През 2014 г. изданието на фестивала има особено значение. Той се посвещава на 100 години от основаването на смесен хор „Черноморски звуци“ и 80 години от рождението на големия български композитор проф. Иван Спасов.
 
Снимка: www.balchiktelegraph.comВземи линк:

Коментирайте и Вие