Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
БАН: Гръмотевични бури, градушки и порои в Добрич до средата на юни

БАН: Гръмотевични бури, градушки и порои в Добрич до средата на юни


 

Големите жеги идват с началото на юни. До изпепеляващите 35 градуса ще стигне живакът в термометрите в Добрич и по Черноморието. Прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология обаче сочат, че за плаж няма да става. Или поне не и следобяд. Причината е, че гръмотевичните бури, поройните дъждове и градушките ще падат като по часовник почти всеки ден до средата на юни. Още тази вечер синоптиците предсказват развитие на мощна купестодъждовна облачност, гръмотевични бури, продължителни валежи със значително количество на падналата вода и с резки смени на посоката и скоростта на вятъра. Започва проникване на студен въздух от северозапад, което се дължи на средиземноморски циклон.
 
Ако твърденията на специалистите се окажат верни, то ще има и дни, в които добричлии ще посрещат стабилно облечени, защото минималните стойности на температурите ще се смъкват до скандалните като за юни 7-12 градуса. Добрата новина е, че с тях само ще осъмваме и замръкваме, а през обедните часове градусите ще са по-високи. Все пак се твърди, че времето ще остане необичайно хладно за сезона при това с градушки в отделните дни в Добрич и много населени места в областта. През първото и второто десетдневие на шестия месец от годината въздушната маса над страната ще бъде неустойчива и ще създава предпоставки за чести превалявания и гръмотевици.
Едва в последната седмица на месеца ще има стабилизиране на въздушната маса и повече слънце, отколкото дъжд.
И все пак ще се намери кой да каже, че тропическите капризи на времето в Добрич са напълно нормални като за юни. Още повече, че началото на астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 13 часа и 51 минути, когато е лятното слънцестоене. Тогава ще е и най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути. 
Снимка: scontent-a-fra.xx.fbcdn.netВземи линк:

Коментирайте и Вие