Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Библиотеката гостува на незрящите от ХобиСклуб в Добрич

Библиотеката гостува на незрящите от ХобиСклуб в Добрич


 

На 8 юли Регионална библиотека „Дора Габе” гостува в сдружение на хора със зрителни проблеми ХобиСклуб. Повод за посещението бе честването на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 65-годишнината от рождението на Нели Божкова. Членовете на ХобиСклуб  се събраха на своя традиционен вторник, където библиотечен специалист ги запозна с любопитни факти от живота и творчеството на оперните певци.  

Въодушевлението, обхванало слушателите, предизвика споделяне на лични преживявания  и знания. Съкровени спомени разказа Веселина Малчева – пенсиониран библиотекар за оперната певица Нели Божкова – гордостта на добричлии.  Църковно-славянските песнопения, в изпълнение на Борис Христов, заредиха емоционално атмосферата. Кулминация в събитието настъпи, когато зазвуча емблематичната „Многая лета”. Присъстващите  се изправиха на крака и почетоха паметта на човека, който покори света със своя бас.
Според служителите в библиотеката утвърденият във времето контакт между храма на книгите в Добрич и ХобиСклуб за пореден път е доказал своя смисъл и  предназначение. Членовете на „ХобиСклуб” останаха доволни от участието на библиотеката и изразиха  своята благодарност, и желание за следващи срещи.

Библиотеката отбелязва годишнините на един от най-великите оперни изпълнители на 20 век,  Борис Христов и оперната прима Нели Божкова с поредица от прояви. Изложба на библиотечни документи от фонд „Изкуство” разказва за именитите българи, която се посещава от читатели, граждани и гости на града. Преди броени дни се проведе и среща-разговор с потребители на социални услуги. Пред тях библиотечен специалист изнесе беседа за живота и творчеството на Борис Христов и добричлийката Нели Божкова, след което гостите имаха възможност да слушат изпълнения на талантливите оперни певци.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие