Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Библиотеката в Добрич посвети изложба на 65-годишнина от рождението на оперната прима Нели Божкова

Библиотеката в Добрич посвети изложба на 65-годишнина от рождението на оперната прима Нели Божкова


 

От 1 юли в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана изложба на библиотечни документи под наслов За българското оперно изкуство. Експозицията е организирана по повод 100-годишнината от рождението на големия български певец (бас), един от най-великите оперни изпълнители на 20 век Борис Христов /1914-1993/,  и 65 г. от рождението на оперната певица, родена в град Добрич Нели Божкова /1949-2004/, чието име сега носи Огледалната зала.

Изложбата включва литература за именитите български музиканти, прославили страната ни по света, различни библиотечни материали – книги, сборници, вестници и списания, грамофонни плочи и дискове, съхранили гласовете на двамата изпълнители. Интерес в експозицията представляват фотографиите от творческата биография на оперната прима Нели Божкова, дарени на библиотеката от нейния баща преди няколко години.

С литература за живота и творческия път на великия бас Борис Христов и скъпата за добричлии оперна певица със световна слава Нели Божкова, както и с подбрани музикални изпълнения на известните българи, библиотечен специалист от сектор Изкуство ще посети потребителите на сдружение ХобиСклуб за среща-разговор с четене и слушане на оперна музика с участието на Борис Христов и Нели Божкова.
Калуди Калудов, Емил Иванов, Костадинка Симеонова и Ростислав Пеев са пяли в памет на Нели на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков” през годините. За да почетат великата добричлийка прославила родния си град по целия свят тук са идвали великолепните музиканти от Държавна филхармония Шумен с диригент Станислав Ушев.
 
Нели Божкова е родена на 25 май 1947 година в град Добрич. Учи в Детската музикална школа в класа по пиано на Надежда Анкова и пее в Детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров. Висшето си образование завършва в Софийската консерватория „Панчо Владигеров“ като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. През 1974 година печели сребърен медал от Първия конкурс „Мария Калас“ в Атина. През 1978 година печели бронзов медал от Шестия международен конкурс „Чайковски“ в Москва.
 
От 1978 година е солистка в „Комише опер“ – Берлин, а от 1983 година в Бременската опера. През 1990 година е приета във Виенската държавна опера, а през 1998 година получава титлата „Камерзенгерин“. Нели Божкова е участвала в повече от 450 спектакъла. Умира след дълго боледуване във Виена, погребана е на 5 март 2004 година. Същата година името й се вписва в Почетната книга на Добрич. Тя става част от онази група добричлии, които ще се помнят вечно заради заслугите и личностните си качества.
 
Снимка: i1.ytimg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие