Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Бизнесът в Добрич понесъл загуби за милиони от потопа

Бизнесът в Добрич понесъл загуби за милиони от потопа

Нивото на безработицата ще скочи заради наложителни съкращения

 

Наводненията от 20 юни 2014 удрят втори шамар на бизнеса в Добрич и почти го събарят. Загубите на редица фирми се оценяват на милиони левове. Дори да прескочат трапа на фалита те ще трябва да се разделят с десетки и дори стотици от ценните си служители. Но и това няма да им помогне да си стъпят бързо на крака. За по-дребните фирми спасение едва ли ще има.

Собствениците на фирми помнят наводненията от 2009 г., когато отново претърпели загуби. Най-тежко е положението за предприятията, чиито седалища и производствени части са позиционирани в индустриалната зона на Добрич. Там компаниите са останали без готовата си за продажба и износ стока, както и без голяма част от оборудването си.

Масови съкращения ще има в мебелната компания „Бряст-Д”. В цеха водата стигнала до 2 метра и надвисва реалната опасност техниката да бъде обявена за негодна и бизнесът замразен до неопределен период от време. Само дни преди наводненията във фирмата се радвали, че при успешното си представяне на панаир в Германия може да изкарат близо 800 000 евро от поръчки. От над 120 работници сега там ще останат на договор най-много 15 души.
Всички, които губят работата си заради потопа излизат на трудовия пазар. Те ще увеличат нивото на безработицата.
Сред най-потърпевшите е собственикът на автосервиз "Нед мобил" Недко Айвазов, разкрива "Стандарт". По думите му този път потопът е бил по-страшен в сравнение с бедствието през 2009 г. Сега изгубил 8 автомобила и не му останало да направи нищо друго освен да разпусне персонала си, за да се включи в кампанията по разчистването на града. По думите му виновно за наводнението е дерето след пречиствателна станция Врачанци. Той смята, че приливната вълна заляла Добрич, за да не потъне Варна и посочва, че нивото на водата в града се повишило едва, след като дъждът спрял.
Снимка: www.dnesbg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие