Петък, 10- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Болен от хепатит отказа лечение в знак на протест

Болен от хепатит отказа лечение в знак на протест


 

Христо Гашев отказа да се лекува от хепатит в знак на протест срещу здравното министерство. Младият мъж е лице на кампанията за борба срещу коварната болест. Разбрал, че е заразен съвсем случайно, докато дарявал кръв. Решава да се включва в различни кампании за информираност на обществото и превенция. Смята, че историята му трябва да послужи за пример на българите и да не повтарят съдбата му.

Христо участва в кампанията „Хепатитът до мен“ на Националното сдружение „Обединени хора за развитие и сътрудничество“ и Национално сдружение „Хепасист“. Въпреки че болестта му е в напреднал стадий, Христо е категоричен, че няма да се лекува. Състоянието му се усложнява - страда от цироза на черния дроб и има разширени вени на стомаха и хранопровода. Това обаче не намалява желанието му да показва колко силно е разочарован и обезверен от системата в България.

Гашев разказва, че бил безработен и с прекъснат здравен статус, когато разбрал, че е болен. В същото време узнал, че може да получи лечение само, ако си плаща редовно здравните вноски. Никой не пожелал да го наеме на работа заради болестта. Бюрокрацията го принуждава да подновява протоколите за лечение през половин година, а за неговото финансово и здравословно състояние е непосилно да пътува от Червен бряг до столицата.

„Носителите на хепатит са дискриминирани от обществото и никой не дава пари за превенция или информационни кампании. Министерството е безхаберно. В същото време болните се увеличават и настава паника, защото хората не познават вируса“, споделя Христо. Той дава пример, че ХИВ-позитивните са 1811, а болните от хепатит у нас наброяват 600 000. Според него е несправедливо носителите на ХИВ да получават лечение без условия за здравни вноски, а болните от хепатит да нямат друг избор освен смъртта.

Христо описва болестта си като ходене по мъките. По аптеките в малките градове не зареждали лекарствата му, защото са скъпи, а за капак лекари и зъболекари отказвали да го приемат щом научели от какво е болен. „Здравното министерство се ГАВРИ с пациентите, с лекарите, с всички. И докато здравният министър Таня Андреева се усмихва и обяснява, че за всичко научавала от медиите, на ден умира по един пациент с хроничен хепатит B“, допълва Христо. Той разкри, че се е срещал и с министър Таня Андреева. От нея получил само напразни обещания.
Снимка: www.puls.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие