Събота, 25- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК ЧЕСТВА 60 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК ЧЕСТВА 60 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ


 

През 2015 г. с поредица от събития Университетската Ботаническа градина - Балчик отбелязва 60 години от създаването си. Патрон на честванията е президентът на Република България Росен Плевнелиев

Кулминация на честванията е празничният 27 юли 2015 г., когато входът в Университетска Ботаническа градина - Балчик ще бъде свободен до 17.00 часа за любителите на растителното царство. На поляната до вход „Автомобили” е предвидена фолклорна програма, в която ще участват състав „Росна китка“ при Клуба на военноинвалидите в Балчик, Народно читалище „Васил Левски“ - Балчик с детска танцова школа и школа за народни инструменти, група за автентичен фолклор с групови и индивидуални изпълнения, самодеен певчески състав от Народно читалище „Свобода“ в с. Гурково.

Студенти от Биологическия факултет и от Студентския клуб за образование и развитие с екологичен център „С.К.О.Р.Е.Ц.” на СУ „Св. Климент Охридски” ще представят постерни презентации на теми, свързани с орнитологичното и херпетологично разнообразие в района на градината, разнообразието на безгръбначни животни и лечебните растения и билки на територията на Защитена местност „Ботаническа градина гр. Балчик”.

В програмата са включени още изложение на кактуси, представяне на изработени от студенти на Биологическия факултет на Алма Матер сувенири, посветени на биоразнообразието, както и тематични беседи по маршрут в Университетска Ботаническа градина - Балчик, които ще провеждат студенти от Биологическия факултет.

Най-малките и любознателни гости ще могат да се включат в предлаганите ботанически работилници за деца: пресаждане на кактуси, изследване на местната флора, измерване височина на дървета (групи до 15 деца с предварително записване на място).

В началото на деня ще се проведе защита на дипломни работи на магистранти от специалност „Екомениджмънт” към Балканския екологичен център (БЕЦ) на Университетската Ботаническа градина - Балчик и Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 19.00 часа в Университетска Ботаническа градина – Балчик ще започне академично тържество. В него ще участват представители на академичната общност на Софийския университет, както и гости от други университети от страната, Българската академия на науките, общинската и областна администрация, музеи, читалища и други организации. Ще бъдат поднесени венци на паметната плоча на акад. Даки Йорданов – създател на Университетска Ботаническа градина - Балчик. Градинското тържество ще продължи с концерт на Оркестъра на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ-ти ранг М. Трифонов. Гостите ще могат да се насладят на изпълнения от творчеството на Йохан Щраус, Виторио Монти, Ранди Нюман и други, както и творби от българските музикални класици Любомир Пипков, Николай Братанов и Дико Илиев сред неповторимата атмосфера на Университетска Ботаническа градина - Балчик.
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие