Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
БСП стяга редиците с чистки в апарата по места

БСП стяга редиците с чистки в апарата по места


 

Червени чистки на партийния апарат по места обмисля ръководството на БСП след краха на изборите в неделя. Най-вероятно подмяна на кадрите ще тръгне от регионите, където партията е трета и четвърта политическа сила. Сред тях са Бургас, където социалистите са се наредили на четвърто място, в Благоевград, Кърджали, Разград, Добрич и други места е трета. Това отстъпление е било отчетено като изключително тревожно и общият извод на ръководството е, че партийните структури по места не работят, научи "Сега" от участници в заседанието на Изпълнителното бюро.

Говорителят на партията Атанас Мерджанов официално обяви, че се обсъждат сериозни организационни мерки по области и по общински организации, включително ще се анализира и приносът на всеки от водачите на листи. "След тази тежка загуба усилията на ръководството са насочени към един обширен, достатъчно самокритичен, трезв анализ на ситуацията по области и региони, включително и на поведението отделно на всеки един от водачите, както и случаите с преференциалните листи", обясни Мерджанов. Той отрече да се е обсъждал въпросът за оставка на соцръководството, но "Сега" научи, че членове на ИБ са поставили въпроса и за персоналната отговорност.

Като виновни за падналите проценти на БСП са били посочени и особено агресивни в преференциалната кампания кандидати, като най-драстичен пример за това била Варна. Там Красимир Янков измести бившата министърка Анелия Клисарова, втора в листата. По време на обсъждането на ИБ било отчетено, че някои другари превърнали кампанията в лична кауза.

Предстои анализът на загубата да продължи в петък отново на заседание на Изпълнителното бюро и след това на пленум на партията.

Освен вътрешнопартийните проблеми като причина за тежкия разгром на БСП на вчерашната дискусия партийното ръководство е изтъкнало коалицията с ДПС, както и липсата на силна позиция на партията за отношенията ЕС-Русия. Отчетено е било, че БСП не е отстояла своята национална и лява позиция по темата.

Вестник "Сега"
Снимка: www.segabg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие