Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Бъдещето на Каварна – рок или казачок

Бъдещето на Каварна – рок или казачок

За 12 години градчето се превърна от забравена провинция в "рок столица", въпросът сега е ще поеме ли по обратния път

 

На 5 юли 2005 г. над Каварна валеше проливен дъжд. Пред смаяните погледи на хора, които надничаха от прозорците на неизмазаните си къщи, дълга колона от мокри автомобили бавно задръстваше калните улици на града. Край стадион "Каварна" едрите юлски капки свистяха върху скари с кебапчета, а между тях, на по няколко бири, хора с черни тениски и принтове DIO мърмореха, че "тази работа май ще излезе ала-бала". И така докато на сцената, вдигната на стотина метра от последния "квартал" на градското гробище, в плът и кръв не се появи рок легендата Рони Джеймс Дио. 

Година по-късно – през юли 2006 г., пак се канеше да вали. Но този път на черните тениски пише Whitesnake. За да насмогнат с кебапчетата, скарите бяха три пъти повече, върху вече измазаните къщи в центъра на Каварна имаше надписи Hotel, а всички поляни край града бяха For Sale.

"Развитието на културата като реклама на общината беше моя стратегия още при встъпването ми в длъжност, твърдеше тогава Цонко Цонев, кмет на Каварна, избран за първи път през 2001 г. Заедно с това работим и върху инфраструктурата. Без нея големите инвеститори няма да дойдат." 

Приказка за "грозното пате"

Сега сбъднатите прогнози на Цонев са част от пейзажа на Северното Черноморие. "Каварна рок фест" се превърна от в едно от най-шумните музикални събития в България, а Каварна от грозна и анонимна провинция стана дестинация.Край града бяха изградени няколко от най-луксозните ваканционни комплекси по крайбрежието, появиха се десетки семейни хотели, в които стаите са разпродадени далеч преди първия ден на лятото, цените на недвижимите имоти "удариха тавана" на сделките. 

По информация на Териториалното статистическо бюро за 2013 г. Каварна е привлякла 61% от чуждестранните инвестиции в Добричка област. Каварна стана и пример и с интеграцията на ромската си махала, след като общината реализира програма и инвестира във физическа, образователна и административна инфраструктура.

През есента на миналата година обаче над тази "история на успеха" мина тревожна сянка. Тогава КМЕТълът Цонев обяви, че няма намерение да се кандидатира за четвърти мандат. "Стигат ми три, каза той в разговор за "Капитал". Даже ми накъртиха." Истинските причини за оттеглянето му от изборите преди месец така и не станаха ясни. Но решението "да не участва в мача" разчисти терена за тежка битка в местната структура на ГЕРБ. С негласната подкрепа на една от групите в нея след 25 октомври в кметския кабинет на Каварна влезе кандидатът на БСП Нина Ставрева. Макар и драматичен, този обрат на изборите в малкия крайморски град остана в "дребния шрифт" на новините. И вероятно още щеше да е там, ако Ставрева сама не беше написала заглавие като за първа страница. 

Йорн Ланде срещу "Мераклии"

На 13 ноември т.г. пресслужбата й съобщи, че заради наложителни икономии в новогодишният концерт на градския площад няма да участват предварително обявените гости - норвежката хеви метълзвезда Йорн Ланде и групата "Кикимора" на Николо Коцев, който от години работи с най-известните имена на световната рок сцена. Пред местни медии в Добрич Ставрева уточни, че в новия вариант на новогодишната веселба ще има "фолклорна програма с участието на клуб "Мераклии", "който съществува от 9 години и много добре се приема", танцов състав "Бизоне", местни певчески групи на възрастните хора, традиционна заря и "Дунавско хоро". 

"Искам да кажа, че хората в общината ме поздравяват за това мое решение, каза Нина Ставрева. Миналата година Йорн Ланде отново бе на площада и там нямаше повече от 200 човека. По време на предизборната ми кампания хората в града поискаха да разнообразим изпълнителите и затова решихме, че тази година можем да дадем сцена на фолклорните състави в общината." Според Ставрева за радикалната промяна на новогодишния афиш в Каварна има и други причини. В момента общината имала задължения от поне 800 хил. лв., наследени от предшественика й Цонко Цонев. Те можели да бъдат покрити едва след като от Министерството на финансите върнат над 1 млн. лв. от ДДС по приключени проекти с еврофинансиране. Кога щяло да стане това не било ясно.

"Парите на хората трябва да се уважават, каза новият кмет на Каварна. Те плащат данъците си тук и аз ще държа тези пари да се изразходват законосъобразно и прозрачно. Истината е, че през последните години Каварна се превърна в популярна дестинация. Друг е въпросът каква цена платиха каварненци за това?" 

Въпроси и отговори

Оттук нататък разговорът за "цената" и "парите на хората", които новият кмет на Каварна е наследил от предшественика си, протече задочно и нервно през въпроси, които зададохме на двамата. 

Нина Ставрева: Един от големите ни проблеми е безработицата. При нас е малко по-специфично – има работа, но само през летния туристически сезон, и доходите на хората зависят само от продължителността му. В същото време районът произвежда голямо количество земеделска продукция, а нямаме нито едно преработвателно предприятие. Вече съм провела няколко разговора с различни фирми, които да развиват тази индустрия, включително и чрез преработката на зеленчуци. Ако община Каварна е коректен и надежден партньор, ще привлечем и други, ще създадем постоянни работни места. 

Бившият кмет Цонко Цонев

Цонко Цонев: През септември безработицата в Каварна беше около 6.8% - това е рекорд на годишна база. Ако г-жа Ставрева успее да я свали – още по-добре. Аз не виждам как може да стане. 

Колкото до преработвателната промишленост – тя вече съществува. Тази година в града беше открита фабрика за преработка на 15 тона рапани дневно. В нея работят близо 160 души. Догодина трябва да бъде открита и фабриката за преработка на миди. 

В града има 3 супермаркета на големи вериги, където работят над 100 души. А в шивашката фабрика, която беше открита с австрийски инвестиции, са назначени 80 жени.

Н.С.: Вече сме направили разчети и сме в подготовка на предложението таксата за детските градини в Каварна да е 2 лв. на месец. Освобождаваме родителите от онова, което до момента плащаха за изхранването на децата – 30 лв. Това ще се поеме от бюджета на общината след 1 януари. Имам уверението на общинския съвет, че ще подкрепят предложението. Това е една първа стъпка към плановете ми, да направим живота на младите хора в града малко по-лек.

Ц.Ц.: Чудесна идея! Но нека изчакаме малко с поздравленията! Да видим дали бюджетът за следващата година ще издържи.

Н.С.: Общината е партньор на "Каварна рок фест", но до този момент не получава приходи от билети. Оказва се, че в това партньорство единственото задължение, което тя има, е да плати разходите за осветлението на стадиона. 

Ц.Ц.: Каварна не плаща нито една стотинка за този фестивал. В общинския бюджет (около 16 млн. лв.за 2015 г. - бел. ред.) никога не са били предвиждани пари за това. Но от "Каварна рок фест" за последните три години в бюджета са влезли около 10 хил. лв. от тротоарно право. Сумата не е голяма, но по-важни са индиректните ползи – отразяването от национални и световни медии, рекламата на Каварна като фестивална и туристическа дестинация, инвестициите в туристическа инфраструктура и т.н. Положителният ефект от фестивалите върху живота на хората в Каварна е очевиден. 

Н.С.: "Истина е, че по време на рок фестивалите в Каварна идват много хора, не можем да го отречем. Но е добре в тяхното обслужване да участват каварненски фирми. През последните години всички странични дейности – поставяне на тенти, продажба на храна и напитки, тениски и сувенири, са били поверени на фирми от София или други градове в страната. Има и още един изключително важен момент, който е административен, а не емоционален. За новогодишната програма общината нямаше подписан договор с г-н Ланде, с група "Кикимора" или техен продуцент. До момента не ми е представен договор и за организирането на "Калиакра рок фест" през 2016 г. 

Ц.Ц.: За да организираш фестивал, трябва да имаш представа как работят промотърските компании – по един и същ начин навсякъде по света. Те не подписват договори с общините! Идват, сключват споразумение и организират всичко. Единственото, което искат, е терен. Сключват договорите си със спонсори, за съпътстващите дейности, за продажба на храна, бира, сувенири и т.н. Общината няма как да се намеси в тази дейност, да им каже – наеми този или онзи, след като те плащат всички разходи. 

Такива са правилата! Ако новият кмет може да ги промени – няма лошо!

Н.С.: Ако казваме, че в Каварна имаме много добре развит туризъм, това е подвеждаща информация. Най-малкото заради вида на градския плаж, който е отблъскващ. Този сезон там липсваха и спасител и медицински пункт, дори кошчета за боклук нямаше. 

Добрата новина е, че за следващите пет години две части от плажа са отдаден на концесия на местна фирма. За третата общината ще предприеме стъпки пред МРРБ тя да й бъде предоставен за стопанисване.

Ц.Ц.: Плажът в Каварна, както и навсякъде, е изключителна държавна собственост. Тази година той действително беше отдаден за период от пет години на местна фирма, която изобщо не го пипна. Не сложиха дори шезлонги и чадъри. Не може да се казва само половината истина, а аз да уточнявам. 

Н.С.: Само за месец септември т.г. община Каварна дължи на компанията "Петрол" 10 хил. лв. за гориво на 7 автомобила, които са обслужвали администрацията, в това число и кмета Цонко Цонев.

Ц.Ц.: "Възможно е! На един кмет му се налага непрекъснато да пътува до София. Разстоянието от Каварна дотам е над 500 км. Важно е да се знае друго – общината осигуряваше бензин на полицията, пожарната и на пробационния съвет към районния съд. Днес разбрах, че г-жа Ставрева е блокирала картите им. След като гафът е станал явен, две от тях са били освободени, но пробацията все още е без бензин. 

"Имам и още идеи!"

На 18 август 2009 г. компанията "Жокер медиа", с която по това време работи администрацията на Цонко Цонев, организира на градския стадион в Каварна концерт на руската група "Любэ". За членовете й се говори, че са любимци на Владимир Путин. Важен мотив за привличането на публика е безплатният вход за събитието. 

По-малко от месец по-късно, на 5 септември, "Жокер медиа" организира втори безплатен концерт, този път на централния площад в Каварна. За него са поканени бившият вокалист на Deep Purple Джо Лин Търнър и групата му Over The Rainbow. Така при "вход свободен" "Изтокът" срещна "Запада" за равностойно съперничество в Каварна. 

Но новината, че през следващото лято новият кмет на града Нина Ставрева има намерение да организира "Дни на руската култура", вдигна вълна от подигравки в социалните мрежи. Повод за тях дадоха подозренията, че така ще бъде подменен рок фестивалът в града. Роди се дори виц: "Каварна сменя рок с казачок". 

"Общината ни е побратимена с руския гр. Подолск, обясни Ставрева. Оттам често са идвали ансамбли, наши групи са ходили там... Затова решихме, вместо да ги разпръскваме във времето, да ги съберем в няколко последователни дни. Това събитие ще се случи преди рок фестивала, чието начало за 2016 г. вече е определено за 1 юли, и ще съвпадне с една друга хубава традиция – Джулай морнинг.

Според Ставрева Дните на руската култура са били обявени, защото споразумението с пълномощника на кмета на гр. Подолск вече е било подписано в трите седмици след встъпването й в длъжност. "Но в никакъв случай не говорим за замяна на едно събитие с друго, обясни тя. Ние само ги допълваме, тъй като фестивалите са един ефективен начин да удължим туристическия сезон.

В Каварна има и ще има рок фестивал. Ще има и концерт за Джулай морнинг! Така че почитателите на рокмузиката няма да бъдат ощетени по никакъв начин, не го казвам за първи път. Но той ще бъде много добре организиран, така че всички гости да се чувстват комфортно, а и да има по-голяма принадена стойност за града. Ако хората до момента не са го усещали, време е да почувстват ползата отново."

На въпроса дали планира да организира и други фестивали - да речем, на френската, испанската или скандинавската култура, Нина Ставрева отговори: "Защо да не организираме и други фестивали, които ще привлекат и хора с други интереси? Имам идеи, дайте ни възможност да изненадаме приятно хората в България. Поръчала съм справка за всички общини, с които Каварна е побратимена, защото те не са малко – има от Франция, Румъния, Италия, Турция... "

През август 1969 г. три кални концертни дни класираха поляната край забравеното от бога градче Бетъл, щата Ню Йорк, в един от най-скъпо продаваните терени по света. А "Уудсток" се превърна в световен фестивален бранд. След 2003 г. Каварна повтори този успех, свивайки американските мащаби до българския им вариант. Историята на КМЕТъла Цонко Цонев е част от него. И в никакъв случай не заслужава да бъде подценявана. 

http://www.capital.bg/vestnikut/capital/k1/politika_i_ikonomika/2015/11/28/2658139_budeshteto_na_kavarna_rok_ili_kazachok/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие