Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Българин разпродаде половината си имущество, за да стъпи на Еверест

Българин разпродаде половината си имущество, за да стъпи на Еверест


 

Една малка крачка за него и огромна за целия български народ! Българинът Атанас Скатов успя да стъпи на връх Еверест след три годишна физическа и психическа подготовка навръх празника на славянската писменост 24 май. Сливенчанинът се покатери на върха на 8 848 м надморска височина в 6 часа сутринта непалско време, информират от официалната интернет страница на експедицията. Към най-високата точка се отправил заедно с останалите участници от международната експедиция в полунощ от лагер 3 на височина 8 300 м.
 
Въпреки колосалният си успех, Атанас Скатов не се смята за герой. Предполага, че просто е осъществил мечтата на всеки планинар, който се е докоснал до магията на върховете. Посвещава изкачването на Еверест на всички загинали сливенски планинари, алпинари, туристи, както и на всички българи. Подвигът му съвпада с 30-та годишнина от покоряването на Еверест от българина Христо Проданов.

Скатов е първият веган, който стъпва на заветните 8 848 м без кислород. Споделя, че не се страхувал от самото изкачване, а от възможността да пропусне да вземе нещо от екипировката си.
За да реализира мечтата си се наложило да продаде половината си имущество, за да събере парите. Неговият път към върха започнал не от обичайния маршрут през Непал, а от Тибет, където в горната част има по-продължително ходене. Раздялата с ценните си вещи обаче се оказва, че не е единственото нещо, което българинът е жертвал, за да постигне целта си. Той зарязал е кариерата си в Германия, но казва, че така е решила съдбата. По думите му става ясно, че не му липсва живота в Германия, защото сега има други планове и е изпълнен с много положителни нагласи. Той е от единиците човешки същества, които умеят да се радват на малките неща в живота. Например, че може да кара колело цели 5 часа, когато времето е хубаво.
 
Снимка: new.sliven.netВземи линк:

Коментирайте и Вие