Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
България губи 25 дка от територията си

България губи 25 дка от територията си


 

Заради разрушаването на бреговата ивица от абразията в Черно море България губи годишно около 25-26 декара площ от своята територия. Това каза в интервю за БТА и. д. директор на Института по океанология във Варна проф. Веселин Пейчев. Той разкри, че скоростта на процеса по нашето крайбрежие не е еднаква. По думите му проблемът с абразията е еднакъв по света, но все още няма универсален метод за противодействието му.
Абразията е разрушаването на бреговете под действие на морското вълнение и теченията, обясни проф. Пейчев. Тя е два вида. Едната е бреговата абразия, при която се разрушават бреговете, а другата е дънната, при която се удълбочава самото дъно, макар и с по-малка скорост. По нашите брегове абразията продължава през последните 10 000 години, откакто се покачва нивото на Черно море. За този период е "срязан" целият шелф - някъде около 30-40 километра от сушата са се превърнали в дъно на море.
Най-видимо е въздействието на вълните при Крапец и Шабла, там скоростта на влизане е от порядъка на 1,70-2 метра на година, защото брегът е изграден от льос.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/balgariya_gubi_25_dka_ot_teritoriyata_si-320888.html
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие