Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Българската армия провежда най-голямото учение за годината

Българската армия провежда най-голямото учение за годината


 

От 24 до 28 август 2015 г. на зенитния полигон на ВВС – „Шабла“ Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътните войски и Военноморските сили, ще проведат учение „Шабла-2015“, съобщиха ни от ВВС. Стрелбите се организират вече повече от 20 години и са традиционна тренировка на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиацията от ВВС.  Тази година в учението ще вземе участие и дивизион от зенитно-ракетните войски на ВВС на Словакия.
На 27 август (четвъртък), от 10:00 ч., ще се проведе Ден за високопоставени гости, наблюдатели и медии. Гостите ще бъдат свидетели на интензивни стрелби с различни типове зенитноракетни комплекси и изтребители МиГ-29 по разнообразни въздушни цели  в широк  височинно-скоростен диапазон, а самолети Л-39, Су-25 и вертолети Ми-17 ще изпълнят стрелби по морски цели.

Стрелбите на „Шабла“, които се провеждат всяка година в края на август, на практика са най-голямото учение на Българската армия, защото в него участват всички видове въоръжени сили. В учението се включва и Военна полиция, то преминава и в тясно сътрудничество с ръководството на община Шабла. Това голямо и сложно учение започва още с планирането и подготовката за 

предислоцирането на войските и техниката  

на полигона в Шабла. Целият процес на предислоциране и настаняване на личния състав е сериозно изпитание и предизвикателство за логистиците, но всяка година те се справят блестящо, при това понякога това се случва по два пъти в годината, макар и в различни мащаби, както беше тази година например. През пролетта на полигона в Шабла ВВС се проведоха експериментални стрелби, защото трябваше да се изпитат за първи път произведените от екипите на полигоните в Шабла и Елена морски мишени. За първи път по такива мишени стреляха изтребителите Су-25 и вертолета Ми-17. 
[raketa_pusk] Характерно за стрелбите на полигона в Шабла е това, че почти всяка година нещо или няколко неща 

се случват за първи път 

Това е резултат на целенасочените усилия на командването на Военновъздушните сили за разнообразяване на ученията и главно за обогатяването и усложняването на мишенната обстановка. В тази връзка беше разработена и реализирана от Института по отбрана така наречената Радиоуправляема мишена, която на практика представлява малък реактивен самолет, управляван с радиосигнал. 
Преди няколко години на полигона в Шабла за първи път беше изпитан и зенитно-ракетният комплекс „Волхов“, който поради сваляне от въоръжение беше превърнат в мишена. Мощните ракети „Волхов“ са много сериозно изпитание за зенитно-ракетните комплекси „Нева“, но те се справиха отлично. 
На полигона в Шабла преди няколко години бяха изпробвани за първи път и нови 82-мм светещи парашутни мини като мишени. Те се изстрелват от минохвъргачка и с тях се имитира въздушна цел за стрелците-зенитчици от Сухопътни войски, въоръжени с преносимия зенитно-ракетен комплекс „Стрела“. По тези мишени водят стрелба и разчети от Военноморските сили. 
[dron_bg_rum] Стрелбите на Шабла и тази година ще предоставят на Българската армия възможност за проверка на способностите и утвърждаване на нови умения. Мерките за безопасност, логистиката, организацията и провеждането на ученията дават възможност също така на всички участници в тях 

да обобщят опита 

натрупан от предишните учения, проведени у нас през годината. В почти всички учения, включително и с международно участие, които се провеждат у нас, има елементи, включени и в стрелбите на Шабла. Ето защо тези стрелби са един безценен опит за Българската армия и доказателство за огромните усилия, които се полагат за поддържането на нейните способности. Международното участие в стрелбите безспорно повишава цената и на опита, и на способностите, които се придобиват на Шабла.


http://armymedia.bg/?p=34109
Снимка: armymedia.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие