Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Части от Добрич са все още на сухо и тъмно заради бедствието

Части от Добрич са все още на сухо и тъмно заради бедствието

Общината търси помощ от фирми за осигуряване на фадроми, камиони, самосвали и препарати срещу вредители

 

Постепенно ситуацията В Добрич се променя, но бедственото положение остава.  Все още липсва ел. захранване в блоковете 49, 51, 53 и 55 на ЖК „Югоизток“, където има 420 абонати на Енерго Про. 3 екипа на дружеството работят по трафопоста, захранващ блоковете. Съоръжението е наводнено и потънало в тиня. След неговото въвеждане в действие ще продължи работата в късните часове по наводнените ел. табла в блоковете. В останалите улици на квартал „Югоизток“ се работи с доброволци в помощ на граждани по събиране и изнасяне на тинята и други отпадъци, както и с техника за изнасяне на увредена покъщнина. Възстановена е каловата станция на ул. „Дунав“, с което се подобри работата на канализационната мрежа в този район. Възстановена е работата на Автогара Добрич от тази сутрин. Автобусите се движат по обичайния си график до всички точки.

Водата трудно достига до високите етажи на жилищните сгради и често спира през деня. Все още е силно хлорирана и затова се препоръчва да се пие преварена или бутилирана.
В Зона „Север“ положението все още остава критично. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15 см. Оттеглянето й става много бавно и се затруднява заради силно оводнени  и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци. Съсредоточени са усилията за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест“, която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър и по него вече е започнало изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. Целта е минимизиране проблемите по въвеждане в действие на канализационната система.  В района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци.  Екипите на Пожарна безопасност продължават да се отзовават на всички сигнали на граждани и фирми, като същевременно работят на терен в координация с Общината.

Почистването на улиците в целия град е съчетано с измиването им от коли на общинската фирма „А. С. А България” с цел дезинфекция на пострадалите територии.   
Община Добрич търси помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към  дезинфекция на улиците.

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в Градски парк „Свети Георги“ и Диагностично-консултативен център-2.  В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията. От Изпълнителната агенция за лекарствата ще бъдат уведомени за необходимост от лекарства. Община Добрич ще  апелира към личните лекари за издаване на нови рецептурни книжки, тъй като има граждани, на които документите са унищожени. Община Добрич продължава да приема заявления за временно настаняване в общински жилища. Дирекция „Социално подпомагане“ продължава да обхожда пострадалите имоти за отпускане на еднократна финансова помощ.   
Снимка: m.netinfo.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие