Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Цонко Цонев: Проектът „Българско Черноморие” е скрита национализация на имоти

Цонко Цонев: Проектът „Българско Черноморие” е скрита национализация на имоти

Морските общини се надигнаха на протест, за да запазят земите си от включването им в националния парк

 

На мирен протест пред сградата на общината в Балчик излязоха хора от съседните общини. Повод за недоволството е планът на правителството за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. По инициатива на Министерството на екологията обсъждането на проекта се проведе вчера в залата на община Балчик.

На площада пред сградата на общината се събраха над 50 човека, сред които и кметовете на Каварна, Балчик, Шабла и Българево. Недоволни от обхвата и границите на терена протестиращите издигаха плакати с надписи: „За птички и тревички може, за хората не може” и „Заключете ни в Червената книга на България”. Според протестиращите приемането му ще блокира туризма и икономическото развитие на общините.
Кметът на Каварна Цонко Цонев определи създаването на Национален парк "Българско Черноморие като поредното безумие и уточни, че в обсега на парка попада цялата зона край морето от Камен бряг до Бялата лагуна, както и военното поделение в Шабла. „Много от земите в парка вече са включени в Натура и не е нужно да се обособява нова територия“, освен това решението за изготвянето на проекта е от 11 юли миналата година и сроковете вече са изтекли“, допълни Цонев. Според него проектът е безсмислена скрита национализация на имоти.

Сериозни притеснения имат и жителите на село Българево, тъй като цялото попада в проекта на парка, в това число мидената ферма "Дълбока", резервата Яйлата и Болата, а според Райна Бърдарева – кмет на община Шабла, реализирането на проекта ще попречи на общината да реализира плановете си за развитие на къмпингите и спа туризма в тези територии.

 Протестиращите настояваха за незабавно спиране изпълнението на плана, който, според тях, е без ясни критерии и не е съобразен с българското законодателство. Те искат институциите да създадат ясни и дългосрочни правила за развитие на общините с незабавно приемане на общите им устройствени планове и да се гарантира конституционното право на заинтересованата общественост.

 
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие