Пон, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Д-р Румен Стойчев: Поставянето на ваксини не трябва да се налага като задължително

Д-р Румен Стойчев: Поставянето на ваксини не трябва да се налага като задължително


 

На 24 януари 3-месечно бебе издъхна в леглото си в Стара Загора. 9 дни по-рано е било ваксинирано. Родителите са категорични, че за загубата на детенцето им са виновни лекарите. По първоначална информация малкият Павел е починал вследствие на отток на мозъка, както и на белия дроб. Предстои да излезе експертизата от аутопсията. Дотогава майката на починалото бебе се закани да разглася историята на семейството си, за да я научи целия свят. Тя се свърза с „Часът на Милен Цветков” по Нова тв. Нейният случай бе разгледан като основна тема в предаването в понеделник. В студиото възникна спорът „за” или „против” задължителните ваксини. По скайп, в разговора се включи изтъкнатият хомеопат от Добрич д-р Румен Стойчев.
 
„Има данни, че детето не е било в пълно здраве”, констатира д-р Румен Стойчев, практикуващ хомеопат от Добрич, с медицинско образование и дълъг стаж в Спешна помощ, издател на книги на световно известни автори-хомеопати. Той посочи, че около случая с Павел възникват две притеснения ––  несъобразяването с информацията, поднесена от майката, че детето не е здраво, както и рискът, който е поела лекарката с поставянето на ваксината. Хомеопатът поясни, че трябва да се изяснят мотивите, под които е действала личната лекарка в Стара Загора. Според него от години у нас се наблюдава системно практикуване на имунизация въпреки очевидно влошеното здраве на децата. Д-р Стойчев поясни, че поставянето на ваксини не трябва да се налага като задължително, защото все още не е установен техният ефект.
 
„Смъртта на малкия Павел от Стара Загора няма нищо общо с поставянето на ваксините”. Това заяви в студиото на предаването доц. д-р Атанас Мангъров - началник на първо детско отделени към специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”. Той се съгласи, че ваксините не се поставят, когато здравословното състояние на детето не позволява това, но по преценка на лекуващия лекар все пак е възможно да се направи имунизация. Специалистът подчерта, че на децата трябва да им се поставят всички задължителни ваксини.
 
Доц. Мангъров поясни, че макар бебето да си е стояло у дома, то е ходило индиректно с другите две деца в семейството на детска градина и училище. Тоест, контактувало е с всички деца, с които са контактували и те. По думите му в такива случаи поставянето на ваксина става жизнено важно. Самият той би поставил ваксина в такава ситуация.
Специалистът посочи, че от грип се умира за часове, а Павелчо е починал в грипаво време, когато е имало епидемия и по всяка вероятност светкавично е развил остра инфекция, която е отнела живота му.
Експертът заключи, че ако ваксината е причинила фаталните последствия, то тя е щяла да убие детето за 2-3 дни, а не за 10, както е в случая с Павел.
 
„Според заключението на доц. Мангъров експертизата може да се отмени, след като той е напълно убеден, че ваксината не може да убие дете чак на 10-ия ден. Няма как да се знае дали това, което се е случило на 10-ия ден не е в следствие на ваксинацията. След 7-ия ден от поставянето на ваксината последствията от нея не са проследявани от производителите й. Такива данни няма в никакви регистри, в никакви учебници. Продължават да не се следят страничните действия, които са се развили след ваксинация след определен ден. Такива данни не влизат в регистрите и не са достъпни дори за лекарите като мен. Просто достъп до тази информация не се дава”, контрира заключението на доцента д-р Стойчев.
 
„Думите на д-р Стойчев са спекулация. Около 480 000 дози от тези ваксини се правят в страната всяка година. При нито една от тях не е имало загинало дете. В нашата болница има 5 деца с отток на мозъка и белите дробове, вследствие на грипа”, изтъкна доц. Мангъров.  
 
Междувременно майката на Павел – Павлина се включи в предаването чрез жива връзка от Стара Загора. Тя категорично отказа да покаже лицето си. С разтреперан глас, жената посочи, че днес й се обадил следовател, за да даде показания. „Заведох си детенцето на ваксина, а на следващата сутрин го намерих мъртво в леглото. Какво значи това?! Казват ми, че нямам право да обвинявам никого. Не обвинявам никой. Не знам дали е ваксина, не знам дали е грип. Знам само, че детето ми беше заведено на лекар в сряда, а в петък почина. Затова търся помощ. Искам справедливост”, сподели Павлина и проплака, че разчита на медиите.
Снимка: dariknews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие