Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Детелина Николова запознава турски дипломати с реставрацията на „Военното гробище” в Добрич

Детелина Николова запознава турски дипломати с реставрацията на „Военното гробище” в Добрич


 

Кметът на Добрич Детелина Николова ще се срещне днес с посланика на Република Турция у нас Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче  и с генералния консул на турската държава в Бургас Ниязи Акйол. Срещата се провежда по покана на кмета за запознаване с проекта за реставрация и реконструкция на мемориалния комплекс „Военно гробище“. Турският посланик идва за първи път Добрич специално за опознавателната визита. Той ще се информира за намеренията на Общината да реконструира Военно гробище.
Община Добрич депозира проект за реконструкция на Военното гробище-музей на 19 май. Той е на стойност 1 260 000 евро и се очаква да получи финансиране по схемата за културно-историческо наследство на Икономическия механизъм на европейското икономическо пространство. С отпуснатите средства се очаква да бъде обновен мемориалният комплекс и да се развива музей на открито при Военното гробище. В сумата са включени дейности, като реставрация и консервация на Военно гробище, реконструкция на каменните надгробия, алеи и зелени площи. Ремонт ще бъде направен също на параклиса и на главния вход.
 
Съществува идея чрез използването на съвременна техника да се експонират факти от времето на Добричката епопея. Планира се да бъде монтирано художествено осветление, както и да се ремонтира оградата. Реконструкцията за повече от милион евро включва изграждане на тротоари и паркоместа около мемориалния комплекс. В северната част на град Добрич се намира най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война.
 
Военно гробище е свързано с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания. През 1922 г. признателните добруджанци със свои средства построяват параклис-костница „Св. Архангел Михаил”, иконографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов. През 2003 г. бяха открити: нова временна експозиция „Добричката епопея 1916 г.” и Паметна алея на знамената с флаговете на всяка държава, чиито воини са погребани в Добрич. Военното гробище е подходящо място за културно-исторически туризъм за посетители със специални интереси.
 
Снимка: www.dobrich.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие