Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Дигата на язовир Ботево се скъса малко след успешната евакуация на населението

Дигата на язовир Ботево се скъса малко след успешната евакуация на населението


 

Стената на язовир Ботево поддаде на силния натиска на водата и се скъса снощи около 20:00 часа, малко след като вече беше приключила успешната евакуация на населението от село Ново Ботево. Бетонният праг не е издържал под напора на огромното количество вода, насъбрала се от продължителните валежи. Още вчера следобед вицепремиерът Цветлин Йовчев обяви, че в Добрич и близките села работят по отводняването 40 екипа на пожарната и гражданска защита. Той побърза да успокои разбунените страсти, че хората от Ново Ботево са спасени преди да се е случило още нещо страшно и добави, че изтеклата вода от злополучния язовир ще се поеме от друг в непосредствена близост. След инцидента стана ясно, че нова приливна вълна към Добрич няма да има, въпреки че нивото на Суха река е започнало да расте. До пострадали не се е стигнало, а експерти непрекъснато са наблюдавали ситуацията.

„Очаквам, че в Добрич няма да има повече усложнения на обстановката и съвсем скоро да бъде отменено бедственото положение“, каза Цветлин Йовчев. Вицепремиерът Йовчев подчерта, че всички институции са работили организирано и са свършили работата си.

Вътрешният министър посочи, че технически и технологично гражданска защита и пожарна безопасност са оборудвани благодарение на средства от Европейския съюз, със 170 нови автомобила и над 70 помпи за отводняване, които  до няколко месеца ще бъдат над 150, а автомобилите 400.
 
Снимка: i2.offnews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие