Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
До края на годината България ще си избира ново правителство

До края на годината България ще си избира ново правителство

Местан иска оставката на кабинета, Станишев – задължително гласуване, Борисов внася нов вот на недоверие срещу управниците

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви вчера, че кабинетът „Орешарски” трябва да подаде оставка незабавно и да се организират преждевременни парламентарни избори до края на годината. Главата на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че в момента с хората му подготвят нов вот на недоверие срещу управниците. В отговор на техните искания, днес председателят на БСП, Сергей Станишев призна, че държавата има нужда от „рестарт” и БСП не се плаши от нови избори.

Той коментира, че няма нищо против провеждането на гласуване и столетницата няма да чака цяла година, за да посрещне предизвикателството. Той обаче допълни, че ще се бори за въвеждането на задължително гласуване, за да бъде решена съдбата на България не от някой друг, а от гласоподавателите. Станишев поясни, че задължителното гласуване ще стане факт след законодателни промени или чрез провеждането на референдум.
По думите му скоро ще започнат преговорите с коалиционните партньори за обявяване на конкретна дата за провеждане на избори. Според него те няма да се случат преди правителството да приеме новия бюджет, защото служебен кабинет не би се справил със задачата.

Станишев свика пресконференция, за да изтъкне, че кабинетът „Орешарски” е спазил обещанието си за програмно правителство и е възстановил ръководенето на нормална политика у нас. Той посочи, че бизнесът най-накрая е усетил подкрепата на държавата с връщането на ДДС. По думите му това са били все неща, за които са настоявали само депутатите от БСП. Лидерът на „червените” заключи, че формулата на програмното правителство се е изхабила. Той не скри учудването си от думите на Лютви Местан за оставката на правителството и добави, че коалиционните партньори не бива да комуникират чрез посредник в лицето на медиите. По думите му изявлението на Местан само е доказало, че БСП понася отговорността за всичко, което се случва, въпреки че явно не е основната управляваща сила в страната.
 
Снимка: 3.bp.blogspot.comВземи линк:

Коментирайте и Вие