Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добрич поиска от Междуведомствената комисия 866 000 лв. за възстановяването си след пороите

Добрич поиска от Междуведомствената комисия 866 000 лв. за възстановяването си след пороите

От Министерство на финансите твърдят, че толкова пари няма

 

На последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за този мандат през миналата седмица е взето решение за подпомагане на пострадалите общини Велико Търново, Варна и Добрич. Това съобщи кметът Детелина Николова на традиционната среща с журналисти днес. По думите на финансовия министър Петър Чобанов обаче такива финансови средства в бюджета няма.

Община Добрич кандидатства със сумата от 866 хиляди лева, които са само за възстановяване на средства за спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, както и за пострадалите жилища до размера на данъчната им оценка. След оценка на направените разходи 83 499 лева са изразходвани за денонощните екипи и автомобили, 451 384 лева са разходите на деветте фирми, чиято техника е използвана в началото при преодоляване на последиците от наводнението, а 331 723 лева е данъчната оценка на 49 имота на граждани, които са напълно разрушени или трябва да се премахнат.
Кметът Детелина Николова обяви, че очаква да се обедният исканията за възстановяване на щети за Североизточния район, нанесени от наводненията и да се кандидатства пред фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Необходимо условие за това е щетите да са минимум  61,3 млн. Очаква се тази седмица от министерството на Цветлин Йовчев да се обобщи информацията и да се кандидатства пред този фонд.  
 
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие