Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добрич се включва в мотопротеста срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа

Добрич се включва в мотопротеста срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа


 

Жителите на 4 общини се обединяват в мащабен мотопротест срещу добива на шистов и въглищен газ в добруджанското село Вранино. Утре природозащитници от Добрич, Варна, Каварна и Балчик си дават среща на „две гуми” и гърмящи ауспуси на площад „Св. св. Кирил и Методий” 1 пред катедралата в морската столица точно в 11 часа преди обед. Оттам ще потеглят с мръсна газ към бензиностанцията на кръговото на Балчик, а по-късно към 14 часа и за Каварна. В рок столицата срещата на демонстрантите на недоволство срещу 5-те фирми, проучващи плодородната добруджанска земя е уговорена за мястото, където се издига паметника на рок легендата Рони Джеймс Дио. В 15:30 часа моторите се отправят към село Вранино, в което стана ясно, че ще се правят сондажите за извличането на проби.

Шествието се организира от гражданско сдружение под мотото „Не на шистовия газ! Не на въглищния газ”. „Мото протест срещу извличането на шистов и въглищен газ от земите на Добруджа” е официалната група във фейсбук, в която се записват за участие стотици доброволци. „Едно гражданско обединение, чийто замисъл е запазването на „Златна Добруджа“, такава каквато винаги е била, а именно Житницата на България!”. Този надпис посреща на страницата на мотопротеста във фейсбук всеки, пожелал да заяви готовност да протестира. Участниците в групата се заканват, че ако мирните прояви на несъгласие със сондажите във Вранино не дадат резултат, въпреки мораторната забрана да се копае ще се пристъпи към ескалация на напрежението и организиране на национални протести в столицата.

По-рано днес на стената на групата във фейсбук бе публикувано съобщение от участничката Радостина Симеонова относно хакерски атаки, на които са подложени двама от тримата организатори на мотопротеста. По думите й става ясно, че тази сутрин около 9:30 часа един от тях е бил привикан на разпит в полицията във Варна за протеста, а по-късно го „поканили” и от участъка в Балчик.

Други активисти срещу шистовия газ и членове на фондация "Екология" се надяват да се „зашуми” повече по темата. Те търсят подкрепа от големите медии, тъй като признават, че са закъснели с реакцията. Подчертават обаче, че от друга страна се  подписват разрешителни "по терлици" и без обществено обсъждане.
Снимка: rusofili.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие