Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добричлии замесени в схема  за производство на фалшиво Марлборо в Полша

Добричлии замесени в схема за производство на фалшиво Марлборо в Полша


 

На 27.11.2014 г. е проведена международна операция на териториите на Полша и на България. Действията са предприети след шестмесечно разследване на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Служители на ДАНС, под прякото ръководство и надзор на Специализираната прокуратура, съвместно с Централното бюро за разследване на Република Полша и в координация с ЕВРОПОЛ, са неутрализирали организирана престъпна група, осъществяваща незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на Полша.

В хода на операцията е установена нелегална фабрика за производство на тютюневи изделия (цигари), намираща се в близост до град Варшава. На място са задържани 14 лица в процес на производство. От тях 7 са български граждани, 5-има - полски граждани и двама - граждани на Украйна.

При проведените действия по разследването е установена поточна линия за производство на цигари от марките „MARLBORO RED” и “MARLBORO WHITE”. Иззета е готова продукция - общо 1 700 000 къса цигари от двете марки, около 5 тона нарязан тютюн, голямо количество суровини и материали за производство, заготовки за опаковки на стекове, кутии за цигари. Готовата продукция е била предназначена за страни от Европейския съюз.

Успоредно с проведените на територията на Полша действия, такива са проведени и на територията на България в градовете Варна и Добрич. Иззети са части и консумативи за машини, схеми на поточна линия, каталог на машини за производство на цигари, СИМ карти, телефонни апарати, преносим компютър и мостри на цигари без акцизен бандерол от марките “Marlboro”, „LM”, „Marble”, „Tekel 2001”, “Monaco” и „Jin Ling”. Задържано е едно лице, за което са налице данни за съпричастност към незаконната дейност.

По случая на територията на България е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК. Работата продължава.

ЕВРОПОЛ и Централното бюро за разследване на Република Полша оценяват изключително високо партньорството с ДАНС и предоставената коректна, точна и навременна информация по случая.

Снимка: www.dans.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие