Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добричлия прави индиански тотеми по дърветата в парка срещу зли духове (снимки)

Добричлия прави индиански тотеми по дърветата в парка срещу зли духове (снимки)


 

Дърворезбата е дългогодишно хоби за добричлията Даниел Бодичев. Той е загадъчният мъж, който радва жителите на Добрич с красивите дънери и самотно стърчащи стволове на стари дървета в градския парк „Свети Георги”, разкрива Добруджа ТВ. Негово дело за невероятно красивите авангардни фрески по дърветата, които всички обичат да снимат за спомен. Идеята за изложбата му под открито небе хрумнала случайно. Видял изсъхналите дървета в парка и се решил да им вдъхне живот. За онези, които не знаят какво точно изобразяват той споделя, че всъщност фигурите са индиански тотеми, които племената правели, за да се защитават от злите духове.

До момента талантливият мъж е обработил 15 дървета в градската. Не се докосва до „живо” растение, а работи само с дънери и изсъхнали клони. Опитва си да ги спасява с химия. Два от проектите му обаче „заминали”. Едното дърво било отрязано, защото пречело на проект, а другото било съборено от природните стихии. За стила си казва, че е варварско-езически. Обяснява, че дялането върху дърво се нарича тотемизъм, а картините, които прави са мотиви от идолите, на които били поклонници и самите прабългари. Доволен е както от работата си, така и от признанието на съгражданите си, които често го поздравявали щом го видят някъде да твори.

Едно от последните му произведения се нарича „Женско разпятие” и изобразява мъченица, разпъната на кръст. Добричлията се вдъхновил да работи с никому непотребните дънери, защото искал да покори свое собствено предизвикателство – дотогава не бил правил дърворезби в такива размери и количества. Заработил „нелегално”, както той самият признава пред телевизията. Не питал никой, тъй като не можел да представи майсторско свидетелство. В последствие се запалил ужасно много по новото си занимание. Няма любим тотем, защото всяка следваща негова „рожба” ставала все по-хубава. Гордее се с направеното досега, защото досега не е чувал в България или в чужбина някой да е сътворил нещо подобно.

Сръчният майстор резбар разкрива, че общинарите много му се радвали. Казвали му „браво”, тупали го по рамото и от време на време му купували лакове и химикали за уникалните му шедьоври. Пояснява, че без химическа обработка дърветата му няма да издържат и 10 години на влиянието на природата, а той се надява да се запазят поне още толкова време непокътнати.

Произведенията на изкуството са разпръснати на различни места из парка и го превръщат в мистично място, изпълнено с много положителна атмосфера. Едва ли има добричлия или гост на града, който да не се е усмихвал, докато позира за поредната фотосесия до творбите на Даниел Бодичев.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие