Неделя, 28- ми Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
ДПС - В Добрич има проблем с предаванията на турски език по БНР

ДПС - В Добрич има проблем с предаванията на турски език по БНР


 

Жителите на Кърджали слушат без проблем предаванията на радио "България" на турски език. Това стана ясно от думите на генералния директор на БНР Радослав Янкулов пред медийната парламентарна комисия днес. Причината Янкулов да бъде извикан от депутатите станаха оплаквания на ДПС, че хиляди български граждани не могат да слушат любимите си предавания на турски език. Вината според тях е в решението на БНР да спре 6-те средновълнови предавателя.
Те изискват повече енергия от ултракъсите вълни (УКВ), а части за старите предаватели вече не се произвеждат, което прави поддръжката им трудна."В бюджета ни за настоящата година има заделени 8 млн. лева за радиоизлъчвания. От тях трябва да отделим 5 млн. лева само за програмите на средни радиовълни", каза още Янкулов.

Според него още преди мандата му във Видин е разположен предавател на средни вълни, който по план трябвало да покрива цяла България. С излъчването имало някакви проблеми, но те били отстранени.  А за да компенсира трудностите в Кърджалийска област БНР пуснало на нова честота 90.0 MHz предаванията на радио "България" на турски език. През останалото време на същата честота вървяла програмата на "Хоризонт". Отзивите от града били блестящи, твърди директорът на БНР.

Депутатите от ДПС приеха този аргумент - в Кърджали нямало проблем, но затова пък такъв имало в Добрич, Разград, Шумен, Варна и Търговище. Янкулов повтори, че антените са пренастроени и всичко е наред. 

"Ако ние успеем да преустроим УКВ мрежата, и осигурим истинско стерео УКВ излъчване, със сигурност ще спрем и излъчването на средни вълни на Видинския предавател. Той струва милион и двеста хиляди годишно, а другите такива предаватели - повече от 3 млн. лева. Ако успеем да спрем всички предеватели на средни вълни, спеспяваме повече от 4 милиона лева. А тях няма да си ги занесем вкъщи, ще ги използваме...", обясни още Янкулов.

За радост на ДПС Янкулов спомена и, че се мисли и за откриването на 9-а регионална станция на БНР - в Кърджали.


http://www.clubz.bg/13898-bnr_v_kyrdjali_slushat_predavaniq_na_turski_nqma_problem
 
Снимка: www.clubz.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие