Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Държавата ще плаща на спасителите на плажовете без стопани

Държавата ще плаща на спасителите на плажовете без стопани


 

В национален мащаб има 83 неохраняеми плажа през 2014 г. Само в област Добрич има 18 безстопанствени, като половината се намират край Шабла. На тях ще бъдат поставени предупредителни табели, че къпането е забранено и ще попаднат в нова пилотна програма. Държавата се е заела с отговорността да намерил спасители за неохраняемите ивици, за да се предотвратяват инциденти през месеците юли и август. Освен водни, там ще има и медицински спасители. Решението е взето на заседание в регионалното министерство на кръгла маса, заобиколена от експерти и  областните управители на трите морски области – Добрич, Варна и Бургас.

За изпълнението му са заделени 1 милион лева, които обаче ще се възвръщат чрез част от наемите, които концесионерите плащат за терените си към съответната област, в която се намират. Парите ще стигнат за заплатите на 120 спасители, разпръснати по 30 плажа, но не се уточнява за кои ивици точно става дума. Предполага се, че основният източник на кадри ще е БЧК, но оттам пък констатират липса на спасители или на желаещи да работят по родното Черноморие.
 
За да заплаща работата на спасителите държавата поставя няколко условия – ивиците да се обследват от нова комисия, която да състави кадастрални карти и да се изчисли посещаемостта на конкретните места без сключени договори за концесия, за да се прецени колко спасители ще са им нужни.
 
Снимка: www.zonaburgas.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие