Събота, 2- ри Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Дъщерята на Петър Увалиев дари на добричлии библиотеката на баща си

Дъщерята на Петър Увалиев дари на добричлии библиотеката на баща си


 

На посещение в Регионална библиотека „Дора Габе” днес бе дъщерята на Петър Увалиев и проф. Соня Рув - Мила Рув. По време на визитата й тя бе придружавана от журналиста Йордан Йорданов, член на Управителния съвет на фондация „Увалиеви – Фондация на България”. Гостите на библиотеката се срещнаха с библиотечни специалисти в Културно-образователен център „Петър Увалиев”, където се намират част от личните книги на големия български интелектуалец, дарени от неговата съпруга Соня Рув и Фондация „Увалиеви”. На срещата присъства и Камелия Койчева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности” при Община град Добрич.

На приятелската среща се обсъдиха възможностите за реализиране на различни прояви за предстоящата 100-годишнина от рождението на видния енциклопедист. Директорът на библиотеката Пенка Христова увери гостите, че център „Увалиев” ще продължи да представя колекцията на добричката общност, на гостите на града и библиотеката, и най-вече на младите хора, които искат да научат повече за живота и дейността на Петър Увалиев. Библиотеката ще се включи в юбилейната годишнина през 2015 г. като един от центровете на проявите. В център „Увалиев” се организират посещения за популяризирането на личността на Петър Увалиев и неговите многостранни интереси.

Мила Рув сподели, че е очарована от създадената библиотечна колекция и направеното в Добрич за популяризиране името на баща й. Тя призна, че някои лични вещи на Петър Увалиев събуждат у нея скъпи спомени. Наследничката на големия българофил благодари от свое име и от името на проф. Соня Рув за усилията да не се забравя името му, както и фактът, че винаги е имал специално отношение към Добрич.

Мила Рув е в България по повод предстоящото посмъртно удостояване на баща й с “Почетна награда за цялостен принос към развитието на медиите”. Церемонията ще се състои на 7 юни в рамките на предстоящия 20-ти юбилеен фестивал MediaMixx в курорт "Албена".
Гостите на библиотеката подариха на Камелия Койчева книгите на Петър Увалиев - "Търнър. Структурен разрез" - монография за художника Уилям Търнър на български език, „Филмови трохи”, статии в българския периодичен печат (1936-194), със съставител Костадин Костов и книгата на Соня Рув „Петър Увалиев или Пиер Рув: „Един живот”. Разбира се това дарение зам.-кметът предостави на библиотеката и нейните читатели.
Снимка: www.sbj-bg.euВземи линк:

Коментирайте и Вие