Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
ЕК одобри новата трансгранична програма между България и Румъния

ЕК одобри новата трансгранична програма между България и Румъния

За проекти, чиято цел е подобряването на качеството на живота в трансграничните области, ЕС ще отдели 216 млн. евро до 2020 година

 

Общата стойност на инвестициите по програмата надхвърля 258 милиона евро, като финансирането от страна на Европейския съюз е в размер на близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие.

Програмата ще превърне 15 гранични региона в България и Румъния в по-добри места за живеене, учене и работа и ще ги направи по-привлекателни за посещения и инвестиции, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

"Това са пари за най-бедните райони на България. Надявам се местните власти да бъдат активни, да усвоят възможно най-голяма част от тях във възможно най-кратки срокове. Да допринесат за растеж и работни места, които да променят живота на хората в тези региони", коментира комисарят по въпросите на бюджета на ЕС Кристалина Георгиева. 

Програмата ще има няколко приоритета, сред които подобряване на връзките в региона и повишаване на квалификацията и приобщаване на жителите на региона. Interreg цели да увеличи капацитета за управление на рисковете от бедствия в района, както и да го интегрира по отношение на заетостта и трудовата мобилност.

От българска страна, в програмата участват областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. в Румъния: Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Долж, Мехединци,

Сред очакваните резултати е подобряване на плаваемостта на река Дунав и Черно море в района между двете държави, както и създаване на нов модел за устойчиво използване на природното и културното наследство на региона.

От ЕК очакват с трансграничната програма да бъде подобрено и съвместното управление на зоните, обхванати от Натура 2000.

Петият програмен период 2014 — 2020 г. на Interreg разполага с общ бюджет от 10,1 млрд. евро, инвестирани в над 100 програми за сътрудничество между региони и териториални, социални и икономически партньори, допълват от ЕК.

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/ek-odobri-novata-transgranichna-programa-mejdu-bylgariia-i-rumyniia-189261/
Снимка: www.manager.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие