Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Екип от щатски военни ще оглежда терени за танкове у нас

Екип от щатски военни ще оглежда терени за танкове у нас


 

Армията на САЩ ще изпрати скоро екип в страните от Източна Европа, който да търси места за разполагане на танкове и друга военна техника. "Ще направим проучване през следващите седмици в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния, за да видим дали има места, където може да бъде разположена бронираната техника", съобщи вчера главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от "Старс енд страйпс".

Именно генералът съобщи за първи път за намеренията на САЩ да разположат бронираната техника в някоя от шестте страни. Този проект е част от операция "Атлантическа решителност", чиято цел е да успокои балтийските страни и Полша, притеснени от действията на Русия в Украйна, обясни в края на ноември м.г. ген. Ходжис. Танковете ще участват в учения. "Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжис.

Проучването на щатските екипи ще приключи през февруари, а резултатите ще бъдат дадени на ген. Филип Брийдлав - върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО. Брийдлав посети София на 12 ноември м. г.

Засега все още не е ясно каква е позицията на българската страна по приемане на евентуална бронирани техника. Става дума за танкове M1A2 Abrams. След изказването на ген. Ходжис началникът на отбраната Румен Николов прибърза да "откаже" на САЩ да разположат танкове на българска територия. "Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е "не", каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от БГНЕС. Това обаче не е позиция на правителството и на военния министър.------ ИЗНЕНАДА

Военният министър на Румъния Мирча Душа е пристигнал на изненадващо посещение в България, за да се срещне с българския си колега Николай Ненчев. За визитата нямаше предварителна информация. Според МО целта й е била да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел. Двамата министри са се обединили около позицията, че югоизточният фланг на НАТО има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2015012800040000202


Правителство предлага на НС да одобри промени в Закона за отбраната
Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България. В основната си част те създават правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав.

Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Според сегашните разпоредби на ЗОВС, военна служба в мирно време на територията на България може да се изпълнява в Министерството на отбраната, в Българската армия, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в други държавни органи и ведомства, но не съществува хипотеза това да става в състава на многонационални формирования.
Снимка: www.segabg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие