Вторник, 20- ти Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Елхите и украсата са развъдник на алергии

Елхите и украсата са развъдник на алергии


 

„Синдром на коледната елха“ предизвиква симптоми на разболяване точно по празниците. Докато проклинаме късмета си, че ще пропуснем цялата веселба заради настинката, лекарите са категорични – елхите са източник на алергии без значение дали са изкуствени или живи.

Симптомите са сърбеж в носа, сълзене на очите, кихавици и кашлица. Медиците коментират, че до 35% от българите проявяват признаците в седмиците около Нова година. Докато избираме истинско дръвче, за да бъде празникът по-пълен и домът ни да ухае на гора всъщност си купуваме и настинката, смятат хората в бели престилки.

Спори от плесен по ствола и игличките попадат в дихателните ни пътища при всяко вдишване. Болните от астма могат да се почувстват по-зле, а здравите да рухнат ей така, от нищото. Обриви, мехури и зачервявания могат да „полепнат“ по нас след всеки контакт с боцкащото растение. Имунната ни система изпуска големи количества хистамин, който причинява възпалителни реакции, когато се докоснем до дръвчето.

Около 70 вида мъх по иглолистните могат да ни докарат настинка и пневмония. Радостта от украсеното дръвче може да се превърне в умора в случай на проява на алергична реакция. Синтетичните пластмасови елхи пък са опасни заради микрочастиците и прахта, които разпръскват във въздуха.

Специалистите съветват да къпем елхите преди употреба, за да не вредят на нас и семейството ни. Веднага след празниците трябва да изхвърлим дръвчето, за да престане да сее зарази. Лекарите предупреждават да внимаваме и какви играчки си купуваме, защото сред най-евтините има потенциални вредители. Боядисани са с олово, живак, формалдехид и феноли и може да не се чупят лесно, но са поредното зло, което вкарваме в домовете си.

 
Снимка: www.americasbestinnportsmouth.comВземи линк:

Коментирайте и Вие