Вторник, 27- ми Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Ердоган за малко да предизвика балканска война

Ердоган за малко да предизвика балканска война


 


Предизборната кампания на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган предизвика международен скандал, след като той не използва правилните думи, за да похвали Тракия. Думите му, предизвикаха гневни реакции в няколко балкански държави.

В речта си държавника обърна сериозно внимание на Тракия: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиормана – Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Гърците бяха изумени от изказването на турския държавник. В южната ни съседка думите на Ердоган се приемат като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изглади различията.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия” коментира: “Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”. „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя „Та Неа”.

“Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, е заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.
Снимка: www.dw.deВземи линк:

Коментирайте и Вие