Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Фалшив сигнал „разкоства” от проверки Дом за деца в Добрич

Фалшив сигнал „разкоства” от проверки Дом за деца в Добрич


 

Само за 10 дни Домът за медико-социални грижи за деца в Добрич в бил проверен от шест институции като Икономическа полиция, Инспекция по труда, РЗИ и Агенцията за закрила на детето. В общественото пространство се носят слухове, че Дневният център за работа с деца със специални нужди ще бъде закрит и родителите и персоналът, който работи в него са подложени на постоянен стрес, разкрива информационна агенция „Добруджа”.

Мълвата се разнесла след появата на мним сигнал в прокуратурата от майка на едно от децата, които посещават центъра. Проверка установила, че сигналът е фалшив, а посочените данни на родителката са подменени с изключение на ЕГН-то. Според директорката д-р Снежана Александрова атаките са насочени лично срещу нея, а децата стават жертва на конфликти. От НАП я проверили за 2 години назад, от които по-голямата част тя прекарала в чужбина и само месец прекарала на сегашната си длъжност. По думите й в Дома са настанени 30 деца, а други 60 посещават редовно Дневния център, за да се развиват и да се борят срещу болести като детска церебрална парализа и синдром на Даун.
 
Д-р Александрова признава, че с персонала и още 62 майки са силно притеснени и обезверени от ситуацията. Всички те настояват да се разкрие кой стои зад внушаването на лъжи и смут. Разтревожените родители са изпратили отворено писмо до здравното и социално министерства, както и до кмета на Добрич Детелина Николова. Търсят отговори и молят за подкрепа, за да не останат децата им без грижите, които получават в момента почасово или целодневно благодарение на квалифицирания персонал и оборудваната със скъпа технология материална база на Рехабилитационния център, открит наскоро. В него се приемат дори деца с говорни дефекти и нарушения в поведението. В центъра има зала за рехабилитация, която побира много деца, ултразвук, парафин, зала за поставяне на диагнози с ехограф, кинезитерапевти, рехабилитатори, логопед, психолог и педагози.
 
Директорката пояснява, че Рехабилитационният център не е застрашен от закриване. За това получила уверение от държавните органи. По думите й точно този център не попада в програмата за деинституционализация, най-малкото, защото тези деца имат нужда от лечебните терапии, които им се предоставят безплатно. Д-р Александрова изтъква, че някои от домовете няма да бъдат напълно закрити, а само реконструирани и превърнати в специализирани центрове за работа с деца. Тя дори разкрива, че не само, че центърът няма да бъде закрит, но и до 10 дни ще бъде оборудвана сензорната му зала.
 
 
 
Снимка: utroruse.comВземи линк:

Коментирайте и Вие