Неделя, 14- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Фирма в Добрич е с единствената у нас частна сертифицирана лаборатория за селекция на пшеница

Фирма в Добрич е с единствената у нас частна сертифицирана лаборатория за селекция на пшеница


 

Държавата трябва да подкрепи финансово българските производители на семена при селекцията на отделните сортове пшеница. В момента всеки един от тях разчита за това само на собствени средства. Това заявиха представители на българска фирма за производство на семена от района на Добруджа, която от днес се присъедини към кампанията на БНТ 2 „Купувам българско”.

Проблемът с липсата на държавна субсидия и финансиране при селектирането на семена е сериозен за всеки от бранша, казва експертът по маркетинг Златина Губатова. Всяка частна фирма инвестирала сама, според възможностите си, в изпитването и създаването на качествени сортове. Докато у нас производителите се справят самостоятелно, във Великобритания и Франция на държавно ниво се инвестират много пари в селекцията на нови сортове. Родните производители на семена казват, че имат ресурси за разработването им, но е нужно финансиране. Фирма в Добрич разполага с единствената у нас частна сертифицирана лаборатория за селекция на пшеница.

Тодор Губатов – управител: „Ние сме частна селекционерска фирма, имаме регистрирани много сортове в България – в Държавната сортова комисия и като такива, след като те са регистрирани тук и целият селекционен процес е извеждан в тази страна, те са най-подходящи за тук. Това е причината ние съответно да бъдем в тази кампания. Всеки земеделски производител иска да бъде спокоен за това, че когато използва едни семена той, първо, ще произведе много висок добив и второ – ще успее, тъй като пшеницата ще бъде качествена и ще бъде търсена от търговците.”

Земеделецът Иван Караиванов споделя, че от години купува семена само на български фирми. Защото те са издържали на проверката на времето и са резултат от години труд на учени и селекционери. Казва, че неговите колеги, които са рискували и са засели чуждестранни сортове през тази година, се оплакват, че посевите им „боледуват”.

Иван Караиванов – земеделски производител: „Аз съм традиционалист и в България сея български сортове. Повечето от колегите се убеждават в това, че ние имаме едно особено пролетно засушаване в месеците април, май, когато най-много е необходимо да има валежи. Българските сортове се проявяват изключително добре, а те се поддържат от тях, българският генофонд е много добре поставен. Тази година се прояви това и тези, които заложиха на нашите сортове, ще са доволни, аз мисля, че по-успешна ще бъде годината за есенниците – имам предвид пшеницата, ечемика.”

На българския пазар все по-агресивно навлизат и чуждестранни сортове пшеница, които се предлагат на значително по-ниски цени. За да стигнат до родните поля, те подбиват цените и създават нелоялна конкуренция, казват експерти. Дъмпингът понякога стига до 10 процента от цената на тон.

Златина Губатова – експерт: „Има фирми, за които е важна продажбата, клиентът от гледна точка като цифри на продажби в края на годината. Ние искаме да установим лична връзка с клиента. Ако не е доволен, също искаме да чуем причините. Ние сме готови и за негативните отзиви, за да можем през следващата година да предложим нещо по-добро.”

Според земеделските производители и селекционери, за да се успее у нас е необходима подкрепа на българската продукция и любов към работата, дори към всяко едно семе пшеница.

http://bnt.bg/predavanyia/kupuvam-ba-lgrsko/proizvoditeli-na-semena-se-prisa-ediniha-ka-m-kampaniyata-na-bnt-2-kupuvam-ba-lgarsko
Снимка: bnt.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие