Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Фокусът с изчезналите 86 апартамента в Кранево

Фокусът с изчезналите 86 апартамента в Кранево

Международната инвестиционна банка води битка за 6 млн. евро включваща ваканционен комплекс в Кранево, бившия му управител, нотариус, Инвестбанк и един куп бездействащи институции

 

Бихте ли си купили ваканционен апартамент в Кранево за 4500 евро. Не, не на квадрат, а целият. Вероятно бихте се наредили на доста дълга опашка при такава оферта, стига да се появи подобен екстравагантно щедър продавач. В тази роля, макар и неволно, се оказа базираната в Москва Международна инвестиционна банка (МИБ). За нея се оказа истинско предизвикателство в България с европейското й законодателство да опази от управителя й фирма, в която е не просто единствен кредитор, предоставил 6 млн. евро за изграждане на ваканционен комплекс, а и едноличен собственик. И след неколкомесечни схватки с българската съдебна система в опит да го смени тя се оказва с 86 апартамента по-малко... и с нито лев вътре, останал от продажбата им.

Казусът е показателен по няколко линии и само най-явната е, че става въпрос за чуждестранна институция и накърнява имиджа на страната пред инвеститорите и създава несигурност за техните пари. Всъщност това е нагледен пример на колко изненадващи места предпазните бушони могат да се окажат изключени, тъй като в случая сделката минава през нотариуси, банки и вписвания в регистри въпреки волята на собственика. А освен това е показно и колко малко желание да се задействат имат отговорните органи за това, сезирани от банката.

Краят на едно приятелство

Преди да реши да финансира строителството на жилищни блокчета на брега на морето в България, МИБ е впечатлена от размаха, с който работи предприемачът Алексей Кирьянов. През 2006 г. московчанинът регистрира компанията "Олд Тауър" ЕАД, купува за 3.6 млн. евро парцел в село Кранево и построява върху него ваканционен комплекс с около 60 жилища, чиято обща площ е 4200 кв. м. Архитектурният проект е испански и е вдъхновен от атмосферата на световноизвестния курорт Коста дел Сол. До края на 2009 г. всички жилища в комплекса са продадени, предимно на чуждестранни купувачи, на цени между 1000 и 1600 евро на квадратен метър, разказва Кирьянов.   

През 2011 г. международната банка отпуска на специално създаденото "Олд Тауър 7" ЕООД (тогава дъщерно на първия "Олд тауър") кредит от 6.15 млн. евро, като заемът трябва да бъде издължен след четири години. Получателят на заема има за съдружници компании от орбитата на Кирьянов, които обезпечават заема с ипотеки на имоти. През май 2012 г. банката става едноличен собственик на капитала на "Олд Тауър 7", като сделката е за 1 евро, с опция за обратно изкупуване, когато кредитът бъде напълно погасен.

В следващите две години строителството върви, новата порция апартаменти на брега на морето край Кранево са построени, продажбите обаче не са задоволителни. На 22 януари тази година МИБ решава да смени управителя на компанията и протоколът за това от общото събрание на акционерите може да се види в Търговския регистър. "Смяната на г-н Кирьянов имаше няколко основания - разкрити случаи на измами към банката, слабо маркетингово предлагане на проекта, просрочие в изплащането на вноски по заема", обясниха повода за рокадата от Москва. Версията на Киряьнов за отстраняването му е друга: мениджмънтът на банката бил подменен и новите управляващи саботирали проекта, като не превеждали траншове по заема и пречели на сключването на сделки с потенциални купувачи. "Особено фрапиращ беше случаят с руски инвеститор, който желаеше да закупи 15 жилища и служители на банката влязоха в директен контакт с него, опитвайки се да го откажат от сделката. В резултат дружеството претърпя вреди в размер над 1 млн. евро, което на практика означава, че кредитът не може да бъде връщан в срок, а "Олд Тауър 7" ЕООД изпадна в неплатежоспособност", обясни Кирьянов.

Началото на една бюрократична сага

В опита си да впише новия управител в Търговския регистър МИБ удря на камък. Шест последователни пъти Кирьянов блокира регистърното производство по партидата на "Олд Тауър 7" с помощта на Окръжния съд в Добрич. Банката като едноличен собственик на капитала на дружеството успява да отрази промяната едва през април. За тези по-малко от три месеца Киряьнов успява да прехвърли  построените 86 апартамента на офшорка при символична цена, без парите да постъпят към банката. Така сега МИБ има изпразнено от активи дружество и невърнат кредит. Води дела за разваляне на сделката и пише писма до прокуратурата и до министъра на правосъдието. "За съжаление нашите най-лоши очаквания се материализираха през февруари, когато господин Кирьянов с измама продаде всичките апартаменти, построени със средствата от заема", коментира главният икономист на МИБ Владимир Миланов.

Според представените от банката документи това се е случило на 16 февруари, като сделката е изповядана пред нотариус Обретен Обретенов от Балчик. Тъй като регистърно производство в Търговския регистър е блокирано, към този момент формално Кирьянов продължава да е управител на "Олд Тауър 7" и има право да се разпорежда с имущество на дружеството. Упълномощено от него лице е изпратено в кантората на нотариуса да продаде анблок 86 апартамента на "Камерай" - офшорна компания, регистрирана в Белиз. Общата стойност на сделката е 775 хил. лв., или средно по 4500 евро на жилище.

"След като това нещо не е вписано (смяната на управителя - бел. ред.), ние няма как да гадаем. Не сме детективи, не сме разследващи органи. Имам официално удостоверение, не електронна справка, от Агенцията по вписванията, че управител и представляващ дружеството е господин Кирьянов. Нямам основания да откажа сделката", обясни нотариусът Обретен Обретенов. Срещу него е започната проверка във връзка с обвиненията на МИБ, че е пуснал сделката, без да изиска документ за съгласие от едноличния собственик на капитала на дружество и че не е сезирал ДАНС за потенциален опит за пране на пари, което е повод за дисциплинарно производство. Купувачът е дружество, регистрирано месец преди сделката, за което е съмнително откъде осигурява 775 хил. лв. оборотни средства. Друг повод за бдителност на нотариуса би следвало да бъде много ниската продажна цена на жилищата, която е 10 пъти под пазарната. В телефонен разговор Обретенов настоя, че няма пропуски по случая и е действал съгласно буквата на закона.

Услугите на една банка

Меко казано, странен е и начинът, по който е заплатена цената по сделката. Макар тя да се изповядва в Балчик, финансовите подробности по нея са уредени на 270 км разстояние. В деня на продажбата пълномощникът на Кирьянов открива сметка на името на "Олд Тауър 7" в клон на Инвестбанк във Велико Търново. Парите са внесени в брой на два транша от 380 хил. лв. и 396 хил. лв. Интересно е, че минути след превеждането на първия от тях парите са изтеглени от сметката на "Олд Тауър 7", след което е задвижен следващият транш от плащането. Отново парите биват незабавно изтеглени след внасянето по сметката и според МИБ не са налични в дружеството. Операциите са извършени за по-малко от час между 16:00 ч. и 16:46 ч.

Според пресцентъра на Инвестбанк в тези транзакции няма нищо необичайно. На въпрос как е допуснато теглене на суми в такъв голям размер от клиент без предварително предизвестие от там отговориха, че банката няма вътрешна или законова забрана за допускане теглене на суми на каса без предварителна заявка. Нямало и наказани служители, тъй като били спазени стриктно вътрешните правила. Банката не поставя под въпрос по какъв начин дружество от далечна островна държава, регистрирано съвсем наскоро, се появява пред клона й с хиляди левове в брой. По принцип по закон нейно задължение е да идентифицира клиента, действителния му собственик и целта на операциите му, а при невъзможност да го направи - да откаже извършването на сделката. Банката трябва да предостави информация на ДАНС при съмнение за пране на пари, каквото неминуемо изниква, когато в рамките на минути едни суми се внасят и теглят  неколкократно от новосъздадена сметка.

След бързата продажба през февруари има и втора, като в момента апартаментите са собственост на други две офшорни компании от Сейшелите "Темора трейд" и "Виалинтекс груп"- сделка отново изповядана при нотариус Обретенов, въпреки че междувременно (по твърденията на МИБ) той изрично е бил уведомен от банката, че действията са противоправни и не се случват с нейното съгласие. Последните купувачи от своя страна оферират и продават на физически лица, които не е сигурно, че са наясно с рисковете да изгубят парите си. Донякъде абсурдно новите сделки, при които апартаментите вече се оказват купени от физически лица, отново са изповядани от нотариус Обретенов. 

Разочарованието на Москва

Инвестицията в "Олд Тауър 7" е една от шестте в корпоративния сегмент, които МИБ прави в България. Институцията е насочила 80 млн. евро към дружества като БТК, "Еврохолд България", "Спарки груп". През април представители на банката бяха на посещение в София, за да подпишат споразумение с Българската банка за развитие, по силата на което да увеличат размера на финансирането в страната. Бе анонсирана готовност и за емитиране на облигационна емисия, но по информация на "Капитал" проектът е на пауза. Дали причина за това е проблемът с бившия съдружник във ваканционния проект, от банката не коментират. Но заявяват открито, че случаи като този вредят на бизнес климата и не остават скрити за инвеститорите в чужбина. "Имайки предвид, че България е вторият по големина акционер в МИБ и страна, в която банката провежда значителна част от операциите си, ние сме естествено заинтересована да има здравословен инвестиционен климат, договорите да се изпълняват съгласно законодателството и при максимална прозрачност, елиминирайки по този начин всяка възможност за корупция", каза главният икономист на МИБ Владимир Миланов.

"Инвестирал съм повече от 10 милиона евро в България и харесвам страната и българския народ. Атаката срещу мен е провокирана отвън – от една силна икономическа руска структура. Мисля отново да инвестирам в недвижими имоти и във ваканционно строителство, както и в други потенциални инвестиционни проекти в сектора на недвижимите имоти", казва Алексей Кирьянов. Което след случилото се в Кранево звучи по-скоро като заплаха, отколкото като обещание.

http://www.capital.bg/biznes/2015/06/05/2547752_fokusut_s_izcheznalite_86_apartamenta/
Снимка: www.bontour.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие