Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Генерал Тошево обяви конкурс за развитието на Йовковите места

Генерал Тошево обяви конкурс за развитието на Йовковите места


 

Община Генерал Тошево обявява конкурс във връзка с развитието на Йовковите места като атрактивна и привлекателна туристическа дестинация. Надпреварата ще премине под патронажа на кмета на общината г-н Димитър Михайлов.
 
Добруджа е мястото, където големият български писател Йордан Йовков прекарва десет години от живота си и оставя завинаги сърцето си. На територията на Община Генерал Тошево се намира село Йовково някогашното Чифуткьой, в което родителите му се преселват от Жеравна, когато той е на тринадесет години. Пак там се намират и трите села, в които младият Йовков е бил учител. Това са Чифлик Мусубей, Каралий и Сараджа – днешните села Долен Извор, Красен и Росица.
 
Известно е, че художествената сила на творчеството му се дължи на впечатления и образи, извлечени от детството и младостта му в добруджанския край. Това, неповторимата прелест и многообразие на добруджанския пейзаж, оцелелите материални следи и артефакти са главната причина да се обяви конкурсът. Ако не се знае точното място на Антимовския хан, то училището в Красен, където е учителствал Йовков, кръчмата на Филип и мелницата на Куцара (мястото на действие на драмата „Албена”), наистина съществуват. В подготовката на конкурса е включена инициативата на кмета на община Генерал Тошево, главния архитект, ресора „Култура”, представители на регионалното дружество на САБ, както и финансовата подкрепа на Общината.
 
Целта на конкурса е в един сгъстен срок чрез архитектурни идеи да се дадат насоки за ползване потенциала на Йовковите места. Посоката, в която трябва да се върви
е развитието на комбинация между познавателния, селския и еко туризма, тъй като и трите му форми са съвсем слабо застъпени в региона. Още повече територията на Общината може да разкрие пред очите на мнозинството българи и чужденците,
един непознат и неповторим по своята красота, свят. Междувременно кметството отчита стратегическата си близост до три черноморски общини, а също така и с КК „Албена”.
Общинарите в Тошево са категорични, че този конкурс би трябвало да се самофинансира и от спонсори, пряко заинтересувани от резултатите, които ще се постигнат чрез него. Наградният фонд ще бъде обявен по-късно, в зависимост от финансовите възможности. Засега се предвижда наградният фонд, осигурен от собствени средства на Общината, да бъде 6 750 лева, при следното разпределение:
·І награда –3 500 лв;
·ІІ награда –1 750 лв;
·ІІІ награда - 750 лв.
·две откупки по 375 лв
 
 
Обявяване на конкурса – срок от 01 юли 2014 г.
·Изработване на предварителни графични и текстови материали –срок до 20 август 2014 г.
·Организиране на разширено обсъждане и обобщаване на резултатите – срок до 30 август 2014 г.
·Изработване на окончателно задание въз основа на експертната дейност, обсъжданията и обобщавате на резултатите – срок до 10 септември 2014 г.
·Изработване на конкурсните предложения под формата на графични и текстови материали и тяхното предаване – срок до 10 октомври 2014 г.
·Журиране и обявяване на резултатите – срок до 20 октомври 2014 г.
·Обществено обсъждане на резултатите – срок до 05 ноември 2014 г.
·Оповестяване в медиите – срок до 10 ноември 2014 г.
·Изработване на албум с премираните проекти – 30 ноември 2014 г

Вземи линк:

Коментирайте и Вие