Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
ГЕРБ спечели евровота. В Добрич опозицията е пред БСП с 29,7%

ГЕРБ спечели евровота. В Добрич опозицията е пред БСП с 29,7%


 

Изборната треска в Европа и у нас през последното денонощие донесе категорична победа за ГЕРБ. 5 ще бъдат българските партии, които ще участват в новия Европейски парламент. След отчитането на половината протоколи и преброяването на бюлетините от Централната избирателна комисия съобщават, че преднината за партията на Бойко Борисов в Добрич и цялата област на 26 май преди обяд е с цели 29,7%. Така бившата управляваща сила категорично си възвръща могъществото. Веднага след опозицията се нареждат БСП с 19,9% и ДПС – с 14, 64%. На четвърто място застава политическата платформа на бившия журналист Николай Бареков „България без цензура”. 4,8% в полза на Реформаторския блок. По всичко личи, че бившият комисар Меглена Кунева ще прати един евродепутат в Брюксел. Зад „борда” на народното доверие падат „Атака” и АБВ.

Спокойно мина гласуването в Добрич. В някои от училищата обаче обещаните десетки полицаи, които да пазят бюлетините и обществения ред липсваха. Забелязваше се превес в броя на застъпниците, съблюдателите и членовете на избирателни секции над този на самите гласоподаватели. Проверка на екипа на dobrich24 доказа, че много от пенсионерите не са на ясно как точно трябва да попълнят бюлетината и за какво гласуват. Оказва се, че много от решилите да дадат моралната си подкрепа за партията, на която симпатизират не знаят, че освен квадратчетата вляво трябва да се отметне и кръгче отдясно. Опашки от желаещи да гласуват нямаше.

В национален мащаб се отчита по-слаба активност на електората в сравнение с предходните избори. В Европейски обаче има лек ръст. На Стария континент победител отново се оказа, че Европейската народна партия печели вота. Очаква се тя да предложи за поста председател на европейската комисия своя кандидат Жан-Клод Юнкер”. Най-много са гласувалите хора в Белгия, тъй като там да упражниш правото си на глас е задължително и всеки, който пропусне се преследва от Закона. Само 11% от населението на Словакия се е разходило до урните вчера. Междувременно, преди обявяването на победителите великобританският лидер Найджъл Фараж заяви, че целта му не е просто Островът да напусне Европейския съюз, а цяла Европа да напусне този общ дом, в чието знаме и идеологии той не вярва. Той обеща на привържениците на партията си (Британската еврофобска партия ЮКИП), че ще се случи историческо сътресение, защото по думите му „никога преди в историята на британската политика една непокорна партия не е излизала победител от национални избори”.

Друго любопитно – депутатът от ДПС Делян Пеевски стана евродепутат, партията му спечели изборите в Шуменско, а в кърджалийското село Черноочене урната за пускане на бюлетини бе поставена зад пилона на местната дискотека. Десетки сигнали за нарушения са подавани от почти всички областни градове в съботния ден. Анализатори коментират, че евровотът е бил опорочен, но как точно и от кого ще се разбере тепърва. Миналата седмица репортаж на Нова телевизия показа как миньорите в Бобовдол са притискани от работодателите си да гласуват в подкрепа на правителството срещу така или иначе полагащите им се заплати.
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие