Вторник, 16- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
ГЕРБ започва атестация на кметовете си

ГЕРБ започва атестация на кметовете си


 

Ръководството на ГЕРБ започна атестация на кметовете си и ударна подготовка за местния вот наесен. Те имат градоначалници в 83 общини, сред които 14 областни градове. На практика държат и още една област - Перник, след като бившият кмет Росица Янакиева стана депутат, а общинският съвет назначи служебен кмет от ГЕРБ. Поставят си за цел да вземат почти всички областни градове и да разширят присъствието си в по-малките общини, пише "Преса".Първият етап от атестацията ще мине под знака на обиколката на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов във всички областни структури. Той вече беше в област Перник, посети Радомир и Брезник, придружаван от областния управител Ирена Соколова и областния координатор и депутат д-р Вяра Церовска, които са двете най-сериозни кандидатури на партията за кмет. В Смолянско пък стегна общинските структури.

Освен чрез преки впечатления на Цветанов в момента ръководството на ГЕРБ събира информация за работата на кметовете и с други средства - чрез вътрешни социологически сондажи, като успеваемост с европроекти и като популярност сред бизнеса. Номинациите за кмет ще бъдат издигнати по-късно от общинските конференции, но последната дума кой да е кандидатът ще има Изпълнителната комисия.

Изборите за градоначалници наесен са ключови за партията, защото от резултатите ще зависи дали тази коалиция ще оцелее, смятат в ръководството на партията. Ако ГЕРБ разшири изборната си география, а реформаторите не успеят да вземат поне една кметска позиция на областно ниво, възможно било и преформатиране на управляващата коалицията. След местния вот патриотите може да бъдат отстранени елегантно от властта, защото на ГЕРБ ще им е нужна доста по-широка подкрепа за президентските избори през 2016 г. И ще разчитат и на гласовете от ДПС поне на балотажа, разказаха депутати пред „Преса". Реформаторите се заканиха да пробият в Пловдив и Плевен. Те ще лансират своя кандидатура и в София, за да покажат, че подкрепата за Фандъкова в столицата не е безспорна. Засега лансират името на здравния министър Петър Москов, чийто рейтинг скочи главоломно, след като защити медиците от ромските нападения. Депутати от ГЕРБ обаче са на мнение, че „май си правят криви сметки", защото подкрепата за него в столицата не е толкова висока, посочва изданието. 

За девет от най-големите градове кметските кандидатури са ясни и безспорни - това са Йорданка Фандъкова - за София, Димитър Николов - за Бургас, Иван Портних - за Варна, Атанас Камбитов - за Благоевград, Живко Тодоров - за Стара Загора, Иван Тотев - за Пловдив, Пламен Стоилов - за Русе, Даниел Панов - за Велико Търново, и Таня Христова - Габрово. Кметът на община Банско Георги Икономов също има отлична атестация още отсега.

В Смолян ГЕРБ най-вероятно ще издигнат досегашния кмет Николай Мелемов, макар че левицата също има сериозен потенциал и бившият кмет Дора Янкова се заканва БСП да отговори подобаващо. Нищо чудно обаче там човекът на Борисов да иде на балотаж с човека на Местан, защото на последните парламентарни избори ГЕРБ получи 18 424 бюлетини, ДПС - 12 218, а БСП - едва 9748.

Кметът на Плевен Димитър Стойков вече е дал заявка, че иска да се бори за втори мандат, но в партията не бързат с отговор дали той ще е техният човек. Проблемът е, че Стойков често попада в различни скандални ситуации, а с плевенския депутат Владислав Николов са в много тежък конфликт и дори миналата година се наложило лично Цветанов да ги помирява.

Много голяма въпросителна виси и над кмета на Пазарджик Тодор Попов, когото ГЕРБ подкрепи през 2011 г. Сега обаче хората на Борисов и Цветанов се оглеждат за друга кандидатура, която да не е заплетена в бизнес интереси. Съмненията към Попов ескалираха, след като показно беше застрелян началникът на кабинета му - 33 годишната Татяна Стоянова.

Не е 100% сигурно и дали от ГЕРБ отново ще заложат в Добрич на Детелина Николова, която има три кметски мандата зад гърба си - два с тяхна подкрепа и един - от НДСВ.

За Кърджали и Хасково обаче отсега се правят стратегии как да се направи пробив.
Кандидатът за кмет на ГЕРБ в бастиона на ДПС - Кърджали, е Илия Илиев. Той излезе срещу Хасан Азис и преди четири години. Проблемът е, че там на балотаж БСП досега винаги подкрепя кандидата на движението и не е ясно как ще постъпят тази година, след като отношенията им на централно ниво се влошиха.

Много сериозни усилия ще направи ГЕРБ в Ловеч, за да разбие властта на БСП в този червен бастион. Там най-вероятно кандидат за кмет ще бъде депутатът Корнелия Маринова. Още един депутат от ГЕРБ - Любомир Христов от Шумен, го подготвят да се хвърли в кметската надпревара. Той е втори мандат депутат, инженер, говори турски и руски и е много добре приет в региона.

За Враца, Видин и Монтана също се правят специални стратегии и партийното ръководство ще хвърли доста усилия, за да излъчи най-добрите кандидатури. За Враца се обсъжда кандидатурата на депутатката Петя Аврамова, но не е изключено Борисов да провери каква е подкрепата за бившия кмет и социален министър Тотю Младенов, който в момента е негов съветник.

Във Видин, където ГЕРБ се провали, но и БСП не успя да излъчи стабилно управление, хората на Борисов смятат, че имат сериозен потенциал за победа тази есен. В момента се оглеждат за перспективна кандидатура, но набелязани имена още няма. За Сливен има специално поръчение към местната организация да мобилизира повече гласове. Тъй като имат министър оттам - Десислава Танева, от ГЕРБ разчитат, че ще успеят да съберат повече симпатизанти.

Много любопитен е казусът с Кюстендил. Това е може би единственият областен град, в който е възможно ГЕРБ да не издигне свой кандидат за кмет, а да подкрепи досегашния Петър Паунов, намекват запознати с партийните дела. Паунов е в много добри отношения с Бойко Борисов, а и местната структура на партията там не е достатъчно силна. Така ще бъде отслабена кандидатурата на БСП и на Мая Манолова за градоначалник на родния й град, обясняват гербери.

http://www.cross.bg/gerb-kmet-partiyata-1450160.html#axzz3Q1cArvVC
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие