Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Градушка остави стопани от 4 тервелски села без реколта

Градушка остави стопани от 4 тервелски села без реколта


 

Стопани от тервелските села Нова Камена, Зърнево, Каблешково и Градница са останали без реколта заради едрата градушка, паднала там през последните дни. В Областната дирекция „Земеделие” са постъпили 16 заявления за щети от градушка, като в някои се посочва, че на места посевите са унищожени напълно. Това разкри в ефира на радио "Добруджа" директорът й Зия Халил.

По думите му стана ясно, че са пострадали дворове на къщи и овощни градини, които за съжаление няма да получат обезщетение заради липсата на застраховки. Той посочи, че в Добруджа няма подготовка за реагиране срещу градушка и определи това като сериозен проблем. Въпреки констатираните щети, които ще се изчислят най-рано в сряда според Халил няма основания за притеснения за реколтата в Добричко и по всяка вероятност жътвата ще започне според плановете – в края на месеца.
Директорът на ОД „Земеделие” коментира, че лабораторният анализ от измрелите пчели от няколко села в Добричко е доказал натравяне, но не е ясно кой го е причинил.
Снимка: agronovinite.comВземи линк:

Коментирайте и Вие