Неделя, 14- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Групата на "Монбат" е приключила годината със спад на приходите и ръст на печалбата

Групата на "Монбат" е приключила годината със спад на приходите и ръст на печалбата


 

Групата на "Монбат" е приключила миналата година с леко увеличение на печалбата при спадащи приходи, показва консолидираният отчет. В края на декември печалбата е била 26.6 млн. лв. при 25.4 млн. лв. година по-рано. В същото време и приходите от продажби, и финансовите са паднали (виж таблицата). Причината групата да завърши с по-висок финансов резултат, отколкото през 2013 г., е намалението на разходите за външни услуги и на финансовите. За миналата година "Монбат" е отбелязал спад и на положителните, и на отрицателните разлики от промяна на валутни курсове.

Акумулатори и олово

В консолидирания отчет влизат резултатите на едноименния производител на акумулатори в Монтана, рециклиращите мощности в Румъния и Сърбия, обединени в "Монбат рисайклинг", другият завод за акумулаторни батерии "Старт" в Добрич, както и "Окта лайт" – заводът за светодиодни осветителни тела в Годеч. 

Рециклиращите мощности бяха изградени за преработка на стари акумулатори и с тяхна помощ "Монбат" намали силно зависимостта си от колебаещите се борсови цени на оловото. Металът е основната суровина за производството на акумулатори и към края на миналата година е заемал 70% от разходите за единица продукт, показва докладът за дейността на групата. През последното тримесечие на 2014 г. цената му е паднала до по-малко от 2000 долара за метричен тон. 
 
Смяна на пазари

Справка в доклада показва, че "Монбат" е намалил дела в доскоро основния си пазар – Гърция. От южната ни съседка приносът в експортните продажби за миналата година е бил 15.15%, или близо 16 млн. евро. За сметка на това са се увеличили продажбите за Франция, която вече заема почти 13% от оборота за износ, с близо 3 пункта повече, отколкото в края на 2013 г. Лек спад има при германския пазар на групата, докато делът на испанския расте. Почти 90% от общите приходи от продажби на "Монбат" идват зад граница, като само от България те са 25 млн. лв.

Основните акционери в "Монбат" са "Приста ойл" с 35.97%, "Приста Холдко кооператив" с 20.8%, австрийското поделение на Unicredit Bank (15.3%), както и други физически и юридически лица с по-малко от 5%. Дял от 3.53% има "Монбат трейдинг", а в доклада за дейността се обяснява, че Unicredit Bank е ангажирана като подагент на "Приста Холдко кооператив". Останалите акции на "Монбат" са свободно търгувани на Българската фондова борса и в последната сесия в петък цената им падна с 0.12% до 7.99 лв. за една ценна книга.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/03/09/2487228_grupata_na_monbat_e_prikljuchila_godinata_sus_spad_na/?ref=rss
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие