Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Има две опасни зони, които могат да генерират силни земетресения, Шабла-Калиакра и Кресна-Крупник

Има две опасни зони, които могат да генерират силни земетресения, Шабла-Калиакра и Кресна-Крупник


 

В България има две най-опасни зони, които могат да генерират много силни земетресения - в района на Кресна-Крупник и в района на Шабла-Калиакра. Това заяви пред "България Днес" сеизмологът проф. Бойко Рангелов на въпрос какъв по сила е най-големият трус, който може да се случи на територията на нашата страна."Край Кресна през 1904 година пак през април - 4-ти, става най-силното земетресение на територията на континентална Европа през последните 200-250 години. То е с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. По-силно от последния трус в Япония и почти същото по сила като този в Еквадор", коментира той.

"Според всички теоретически и практически изследвания такова земетресение може да се повтори на същото място, защото тези зони са в състояние да генерират подобни трусове. Само че го правят през много големи интервали от време", обяви още сеизмологът.
По думите му това се случва в порядъка на хиляди години.

"Дай Боже скоро да не очакваме такова земетресение. Дано Господ да е българин. Силните земетръси стават най-често в районите на границите между големите континентални плочи. Тук такива няма и въпреки това по онова време е успяло да се натрупа такова напрежение, което да доведе до трус със сила 7,8 по Рихтер", информира Бойко Рангелов.

"Имаме реална представа за това къде, в кои земетръсни зони колко силни земетресения могат да станат. Науката не е ефективна обаче по отношение на времето на ставане на силен трус. Никога не знаем кога ще има силно земетресение някъде, но съществуват така наречените системи за ранно предупреждение. Те не се занимават с прогнозиране. Започват да работят в момента, в който трусът се е случил, и сигнализират за вторичните, по-силни и по-разрушителни сеизмични вълни", завърши професорът.

http://www.blitz.bg/news/article/406366
Снимка: static.blitz.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие